Met name voor de zeugenhouders was 2018 een moeilijk jaar. De lage biggenprijzen hebben zeugenhouders in de portemonnee geraakt. Voor vleesvarkensbedrijven betekende deze lage biggenprijs juist dat zij, ondanks de lage vleesprijzen en hoge voerkosten, uiteindelijk weinig in hebben hoeven teren op hun marges.
Er is nog steeds veel politieke discussie over de varkenssector die varkenshouders dwingen om keuzes te maken; stoppen, consolideren of toch door blijven gaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de sanerings(subsidie)regeling, de stoppersregeling en provinciaal beleid op het gebied van verduurzaming van de veehouderij. Zo is in Noord-Brabant, waar maar liefst de helft van de transacties en de helft van het aanbod gelegen is, de regelgeving rondom emissie-eisen voor varkensstallen verscherpt.
Transacties varkensbedrijven gelijk, gemiddelde prijs daalt
Het aantal transacties blijft nog redelijk op peil. Voor het overgrote deel gaat het hier om vleesvarkensbedrijven. Kopers zijn echter terughoudend en bedrijven gaan over het algemeen voor lagere prijzen van de hand. In 2018 werd er gemiddeld 515 duizend euro betaald versus 575 duizend euro in 2017, terwijl de gemiddelde oppervlakte met 3,8 hectare vrijwel stabiel is gebleven.
Aantal transacties landelijke woningen daalt
2018 was een goed jaar voor de markt van landelijk wonen. De gemiddelde prijs liet wederom een stijging zien en kwam uit op 470.000 euro in 2018 (433.000 euro in 2017). Voor het eerst sinds 2012 liet het aantal transacties echter een daling zien. Dit komt volledig op het conto van het lage prijssegment. Er zijn 15% minder landelijke woningen onder de 4,5 ton verkocht, terwijl boven de 4,5 ton nog sprake is van een stijging van 13%. Het aantal in aanbod staande landelijke woningen is in 2018 in een vergelijkbaar tempo afgenomen. Dit maakt dat de krapte-indicator ten opzichte van een jaar eerder stabiel is gebleven. Concreet betekent dit dat een consument net als in 2017 keuze heeft uit gemiddeld elf landelijke woningen.
Verschil tussen soort woning en verkooptijd
Landelijke woningen zijn er in verschillende soorten en maten. De voornaamste gemeenschappelijke deler is de ligging in landelijk gebied, maar het type woning loopt uiteen tussen een 'normale' eengezinswoning tot een woonboerderij of landgoed. Voor de unieke objecten is het lastiger om een geschikte koper te vinden. Dit is ook duidelijk terug te zien in de verkooptijd. Zoomen we in op deze verschillende typen landelijke woningen, wordt het onderscheid in prijsniveau, oppervlakte en verkooptijd zichtbaar.