Bij de behandeling van het wetsvoorstel Belastingplan 2025 werd een amendement aangenomen dat als gevolg heeft dat de samenloop van MIA en Vamil bij een milieuvriendelijke investering mogelijk wordt afgeschaft. ABAB schrijft in dit artikel meer over het verloop.
Financiële gevolgen én vertraging verduurzaming
De Eerste Kamer moet nog stemmen over dit wetsvoorstel. Wordt het voorstel aangenomen? Dan kun je, bijvoorbeeld bij de bouw van een stal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), voortaan MIA óf Vamil toepassen. Tot nu toe konden beide regelingen gelijktijdig benut worden.
Deze wijziging heeft verstrekkende financiële gevolgen; niet alleen voor de belastingtechnische voordelen voor ondernemers in de varkenshouderij, maar ook voor de verduurzaming van de sector en de financiële ruimte die varkenshouders hebben om te investeren in duurzame technologieën.
Wat zijn MIA en Vamil?
De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen) zijn belastingmaatregelen die ondernemers in staat stellen om belastingvoordelen te verkrijgen als zij investeren in milieuvriendelijke technologieën. Met deze regelingen wil de overheid duurzame investeringen stimuleren en bedrijven helpen de overgang naar een duurzamer bedrijfsmodel te maken.
- MIA biedt een directe belastingaftrek voor investeringen in milieuvriendelijke apparatuur en technieken, waarmee ondernemers een percentage van de investering direct kunnen aftrekken van hun fiscale winst. Het percentage bedraagt 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag, afhankelijk van het type investering.
- Vamil geeft ondernemers de mogelijkheid om 75% van het investeringsbedrag van bepaalde milieuvriendelijke investeringen vrij af te schrijven. Dit leidt tot belastingvoordelen in de vorm van uitgestelde belastingbetalingen. Het kan ook liquiditeits- en rentevoordelen opleveren.
Tot op dit moment is het mogelijk om beide regelingen tegelijk toe te passen, wat voor veel varkenshouders een aanzienlijke belastingbesparing betekende. Vanaf 1 januari 2025 komt deze samenloop mogelijk te vervallen.
Wat betekent de afschaffing van de samenloop?
De afschaffing van de samenloop houdt in dat ondernemers niet langer zowel de MIA als de Vamil voor dezelfde investering kunnen gebruiken. Dit heeft directe gevolgen voor de belastingvoordelen die ondernemers in de varkenshouderij kunnen behalen bij de aanschaf van duurzame technologieën of zelfs de bouw van een nieuwe stal.
Voor varkenshouders betekent dit dat ze moeten kiezen tussen de MIA of de Vamil voor een specifieke investering, binnen de mogelijkheden die de Maatlat Duurzame Veehouderij biedt. Dit maakt de bouw van een nieuwe milieuvriendelijke stal een stuk minder interessant, terwijl er vaak wel extra investeringen nodig zijn om aan de maatlat te kunnen voldoen. In ieder geval zal deze wijziging hen voor de uitdaging stellen om slimme keuzes te maken in hun investeringen voor de toekomst. Het is nu wachten op de Eerste Kamer.
Bron: ABAB