Deze week is de Climate Adaption Summit gehouden met Nederland als gastheer. Op dit digitale evenement spraken wereldleiders over de gevolgen van klimaatverandering en hoe landen en steden zich hier tegen kunnen wapenen. Grootste wapenfeit van deze top: een ‘Adaptation Action agenda’.
Gevolgen van klimaatverandering
Daar moeten nieuwe inspanningen en partnerships uit voort komen om de wereld veerkrachtiger te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De Nederlandse land- en tuinbouwsector is al langer met dit onderwerp bezig en ook al een stuk concreter dan de mondiale leiders. Immers, boeren en tuinders merken als eerste de gevolgen van klimaatverandering.
Innovatie in klimaatverandering
Zo staan tegenover de steeds langer wordende groeiseizoenen trends als hevige clusterbuien of juist lange periodes van droogte. Ook zien we een toename van zilt water. LTO Nederland zet in op innovatie die inspeelt op de klimaatverandering, waarbij praktijkonderzoek een belangrijke basis vormt.
Weerbaarheid van voedselproductie
Daarnaast is de weerbaarheid van de voedselproductie belangrijk. Dat bereiken we door te werken aan een gezonde bodem, en gezonde en aangepaste gewassen en teelten. Verdere verduurzaming van gewasbescherming, waarschuwingssystemen en monitoringssystemen zullen dat ondersteunen.
Belang van natuurlijk kapitaal
Tot slot benadrukken we het belang van natuurlijk kapitaal: we focussen op het verbeteren van de biodiversiteit in relatie tot de landbouwproductie, het terugdringen van emissies van mest, mineralen en gewasbeschermingsmiddelen en het bevorderen van ecosysteemdiensten, zoals natuurlijke plaagbestrijding.
Projecten
Zowel landelijk als door de regionale LTO’s worden boeren en tuinders door middel van vele projecten ondersteund om oplossingen te vinden. Zo wordt onder meer kennis opgedaan over verzilting, bijvoorbeeld in het traject Boeren Meten Water, worden stresstests ontwikkeld in de open teelten om op bedrijfsniveau in te kunnen spelen op veranderingen en wordt vanaf dit jaar ingezet op kennisverspreiding via het Deltaplan Agrarisch Water.
Gezonde, groene en gewaarde agrarische sector
Naast de inzet voor aanpassing aan de veranderende klimatologische omstandigheden zet LTO Nederland zich ook in om klimaatemissies uit de land- en tuinbouw te verkleinen. Daarbij moet altijd aandacht zijn voor het verdienvermogen van boeren en tuinders. Op deze wijze werken we aan een gezonde, groene en gewaarde agrarische sector.
Bron: LTO Nederland