In de komende jaren zal de wereldbevolking snel groeien, net als de vraag naar vlees. De varkenssector staat daarom voor de uitdaging om, ondanks vergroting van de productie, veilig, betaalbaar en gezond vlees te blijven leveren. Jan Fledderus, product manager varkens en consultant bij Schothorst Feed Research, deelt zijn visie vanuit de hoek van diervoeding.
“Bij Schothorst Feed Research adviseren we nutritionisten van over de hele wereld, zodat de voeding van varkens kan worden aangepast aan specifieke behoeften”, legt Fledderus uit. “Dit doen we door middel van onafhankelijk advies. We verkopen zelf geen premix of additieven en voeren veel wetenschappelijke onderzoeken uit.”
Uitdagingen in de varkenssector
Op dit moment staat de varkenssector voor veel uitdagingen: “Er wordt ons gevraagd de productie op een efficiënte manier op te schroeven en antibioticagebruik te verminderen. Tel daar dan nog eens de verbetering van diergezondheid en hoge eisen omtrent dierenwelzijn bij op. Daarnaast moet de ecologische footprint kleiner worden”, vat Fledderus samen. “Gelukkig hebben we hier in Nederland veel kennis beschikbaar over deze onderwerpen.”
Fledderus refereert naar het gebruik van bijproducten in varkensvoeding: “Meer dan vijftig procent van de vleesvarkens in Nederland krijgt voeding dat natte en droge bijproducten uit de voedselindustrie bevat. In ons land beschikken we over veel data over ingrediënten en de verwerking en kwaliteit van diervoeding. Dit kan ons helpen om de uitdagingen in de sector op te lossen.”
Politiek afstand van wetenschappelijke resultaten
In de westerse wereld, en dan met name in Nederland, houdt negentig procent van de bevolking zich niet actief bezig met de productie van voedsel. Vijf procent werkt in de agrarische sector. Dit bestaat uit boeren, diervoedingsbedrijven en voedselverwerkingsbedrijven. De overige vijf procent heeft een link met ngo’s die zich bezighouden met dierwelzijn en het milieu. Deze ngo’s hebben een sterke connectie met de samenleving en politiek, volgens Fledderus.
“Het feit dat politieke discussies vaak gebaseerd zijn op modelberekeningen en waarnemingen van de samenleving, en niet op wetenschappelijke resultaten, vormt een bedreiging voor een effectief beleid van de overheid”, vindt Fledderus. “Dit maakt het voor Nederlandse en Europese varkenshouders moeilijk om keuzes te maken voor de toekomst van hun bedrijven.”
Hoopvol naar de toekomst
Ondanks de uitdagingen in de sector kijkt Fledderus hoopvol naar de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij. Wel blijft het moeilijk om te voorspellen hoeveel ruimte er over zal blijven voor de varkenssector in Nederland. “De ontwikkelingen in de samenleving en politiek zijn op dit moment nog grotendeels onduidelijk, maar naar mijn mening vormt een gesloten stal met luchtwassers geen groot gevaar voor de luchtkwaliteit. Onze sterk ontwikkelde varkenssector kan zeker produceren op een duurzame, dier- en milieuvriendelijke manier.”
Een andere uitdaging, die Fledderus belicht, is de import van grondstoffen uit andere werelddelen. “Dit zorgt voor een grote belasting op het milieu. In het oosten van Duitsland is een grote behoefte aan mest om de bodemvruchtbaarheid in stand te houden. Als je de export van varkensmest naar Oost-Europa zou toestaan, los je al een groot deel van de milieuproblematiek op.”
Grote database
Schothorst Feed Research heeft beschikking over een grote database met informatie over de samenstelling van diervoeding waar vele grondstoffen in zijn opgenomen. “Continu breiden we deze database uit, zodat het uiteindelijke alle gebruikte grondstoffen ter wereld bevat, waarmee we gericht adviezen kunnen geven”, vertelt Fledderus. “Deze data halen we bewust uit verschillende delen ter wereld. Denk hierbij ook aan bijproducten van rijst, die veel worden toegepast in diervoeding in Aziatische landen.”
Met de MySFR-tool kunnen nutritionisten deze data vervolgens toepassen in hun eigen software voor de formulering van diervoeding. Zelf gebruikt Fledderus deze tool ook om verschillende mogelijkheden in de samenstelling van diervoeding te vergelijken.
Bron: Schothorst Feed Research