LTO is samen met de NVV, de NVP en de NMV nog in overleg met het ministerie van Economische Zaken over het gebruik van stalregistratie in de Gecombineerde Opgave (GO).
De bezwaren van de organisaties zijn eerder kenbaar gemaakt bij staatssecretaris Sharon Dijksma. Het ministerie van EZ heeft aangegeven op korte termijn een brief voor de Tweede Kamer op te stellen, waarbij ingegaan wordt op deze bezwaren. LTO adviseert de leden veehouders tot die tijd om de GO nog niet in te dienen bij de RVO.
Wij zullen u blijven informeren over de voortgang en we streven ernaar om samen met de genoemde partijen op zo kort mogelijke termijn tot een oplossing komen.
Bezwaren tegen stalregistratie
Veehouders moeten van 1 april tot 15 juni in de Gecombineerde Opgave (GO) aangeven in welke stallen, welke dieren zitten. De gegevens worden gebruikt voor het in kaart brengen van de emissies uit de landbouw. Per stal moeten het staltype, het vergunde dieraantal en het jaar van ingebruikname worden opgegeven. Voor varkens dienen ook de extra technieken voor emissiebeperkende maatregelen (RAV-code) te worden opgegeven. RAV staat voor Regeling Ammoniak en Veehouderij.‘
De belangrijkste bezwaren van LTO en NVV zijn:
- Er zijn, in tegenstelling tot wat de staatssecretaris zegt, géén afspraken gemaakt over het gebruik van de Gecombineerde Opgave als instrument om emissiedaling te monitoren of zelfs maar in kaart te brengen. Er zijn zelfs duidelijke andere afspraken gemaakt hieromtrent.
- LTO en NVV stellen dat er géén sprake is van een geanonimiseerd gebruik. De namen zullen wellicht niet worden genoemd, maar de adressen wel en deze zullen vanzelfsprekend afzonderlijk worden meegenomen in het AERIUS-model. Emissies en deposities dienen immers per emissiepunt bepaald te worden. De staatssecretaris kan op deze manier niet garanderen dat de verstrekte gegevens anoniem blijven. Zij kan ook niet garanderen dat er op grond van de verstrekte gegevens vergunning worden geweigerd, ingetrokken of herzien. Tevens kan de garantie niet worden gegeven dat partijen de gegevens op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) gaan opvragen (per adres) en op deze manier activiteiten gaan ontplooien in het nadeel van de verstrekker van deze gegevens. De staatssecretaris zal daarom verdergaande garanties moeten geven dat er inderdaad sprake is van een geanonimiseerd gebruik.
- De Gecombineerde Opgave is en blijft een momentopname van de verschillende bedrijfsgegevens. Het kan niet zo zijn dat ontwikkelings- en depositieruimte voor o.a. de veehouderij afhankelijk is van momentopnames, zoals het moment van indienen van de Gecombineerde Opgave.
- De juridische houdbaarheid de momentopname in het AERIUS-model (en in de PAS) wordt door de NVV en LTO vakgroep Varkenshouderij sterk in twijfel getrokken.
Tot slot vinden LTO Varkenshouderij en NVV dat het vragen van deze gegevens en de bijbehorende lastenverzwaring in geen verhouding staat tot het feit dat de ontwikkelingsruimte ten behoeve van de veehouderij in de PAS, niet door de staatssecretaris kan worden gegarandeerd.
Meer informatie:
LLTB
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
T.: 0475-381777
E.: info@lltb.nl
W.: www.lltb.nl