Momenteel ligt de uitstoot van fosfaat onder een vergrootglas. Daarom is het goed om op te letten hoeveel fosfaat je als varkenshouder aanvoert, o.a. via voer. “Eind januari moet de mestboekhouding weer opgegeven worden en je wilt er niet achteraf achter komen dat je nog veel fosfaat moet afvoeren” geeft Rene Kuipers, specialist vleesvarkens, aan.
“ForFarmers stuurt actief op de hoeveelheid bruto fosfor in de varkensvoeders, maar zorgt wel dat er voldoende verteerbaar fosfor voor het dier beschikbaar is. In de praktijk zien we een groot verschil in fosfor met andere mengvoerleveranciers.”
Wat is fosfaat?
Maarten Boerrigter, operationeel nutritionist vleesvarkens, legt uit: ”Fosfaat, met fosfor als element, is essentieel voor de groei van botten en spieren en voor een groot aantal fysiologische processen bij varkens. Het is belangrijk om de balans tussen verteerbaar en onverteerbaar fosfor in het voer te optimaliseren. Teveel onverteerbaar fosfor leidt namelijk tot hogere mestafzetkosten, wat een grote zorg is voor veel varkenshouders.” Van iedere voeder is de hoeveelheid fosfor, het fosforgehalte, bekend. De hoeveelheden zijn uit te lezen op het mineralenoverzicht van het voer.
Varkenshouders moeten voldoen aan strikte wetgeving omtrent fosfaatniveaus. De hoeveelheid fosfaat in het voer, in combinatie met de hoeveelheid grond, bepaalt hoeveel mest moet worden afgevoerd. Dit is vooral problematisch voor boeren met weinig grond, die een groot deel van hun mest moeten afvoeren, omdat zij dit niet op eigen grond kwijt kunnen. De kosten voor mestafvoer zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, wat de noodzaak benadrukt om fosfaatniveaus in het voer te optimaliseren. Met de omrekenfactor van fosfor naar fosfaat (2,29) berekenen we wat het fosfaatgehalte is die door de vleesvarkens in de mest wordt uitgestoten en opgenomen door planten.
Innovaties en oplossingen
ForFarmers heeft de voerders doorontwikkeld om het fosfaatbeheer te verbeteren. “Door het gebruik van specifieke toevoegingen, zoals fytase, kan de benutting van fosfor worden verhoogd. Grondstoffen worden dus zorgvuldig geselecteerd en getest om de fosfaatniveaus zo laag mogelijk te houden, zonder de prestaties van de dieren te beïnvloeden” legt Rene uit. “Daarnaast maken wij bij onze varkensklanten regelmatig fosfaatberekeningen.“
Het optimaliseren van fosfaat in vleesvarkensvoeders is een complex, maar essentieel, proces. Door innovatieve oplossingen en nauwkeurige monitoring voldoen ForFarmers-klanten aan de wetgeving, besparen zij kosten en dragen bij aan duurzaamheid. ForFarmers speelt hierin een leidende rol door voeders en aanpak continue te optimaliseren.
Bron: ForFarmers