Varkensbedrijf.nl kreeg onderstaande column ingezonden en biedt zijn lezers graag een platform. Lees in onderstaand column een vergelijk dat wordt gemaakt op basis van maatschappelijke vraagstukken. Lees en oordeel zelf…
Start column: In een democratische samenleving horen maatschappelijke vraagstukken enigszins in balans te zijn. Je kan en mag dan ook zaken vergelijken. In het kader van duurzaamheid (een toverwoord) neem ik dan ook de vrijheid een aantal zaken te vergelijken.
Wist u dat:
- De aantallen inwoners in Nederland is gegroeid naar 17,2 miljoen (2018) en is daarmee dus 70% gegroeid t.o.v. 1950. Het aantal stuks melkvee is in die periode gelijk gebleven met circa 1,5 miljoen dieren.
- De aantallen personenauto’s in Nederland is gegroeid naar 8,5 miljoen en was in 1950 in totaal 139.000 stuks. Dat is een stijging 160%. Motoren, scooters, pleziervaart en vrachtvaart etc. zijn in vergelijkbare aantallen toegenomen. Er is in 2017 door vrachtauto’s zo'n 150 miljard kilometers gemaakt.
- Als alleen op Schiphol per minuut, per 24u en per 365 dagen een vliegtuig opstijgt, wordt er binnen een straal van 150km gemiddeld 12.000 liter kerosine verbruikt. Doelstelling politiek: 30% groei in aantal vliegbewegingen in 15 jaar.
- Al 25 jaar wordt er per jaar 12.000 hectare landbouwgrond opgeofferd aan de bouw van huizen, kantoren, fabrieken, asfalt en beton, enz.
- Energie verbruik in Nederland is met 4,2% is toegenomen in 2017. Dit omdat de honger naar energie in een groeiende economie niet te stillen is. En wat denk je van China, India en andere opkomende markten.
- Alternatieve energie opwekking is nog maar 5,2% van de energie behoefte in Nederland, deels opgewekt uit biomassa, zonpaneel en windmolen.
- De toename van elektrisch rijden, wat in zijn algemeenheid als duurzaam wordt ervaren zal niet zonder extra energiecentrales kunnen. De grondstof lithium, die nodig is voor de productie van batterijen, zal binnen 20 jaar niet meer beschikbaar zijn.
- Waterverbruik per persoon anno 2019 138 liter/dag is. En dat dit ieder jaar weer toeneemt.
- Medicijn gebruik door mensen ieder jaar toeneemt. (reden: vergrijzing)
- In de melkveehouderij sector in 7 jaar tijd het medicijngebruik met 60% gedaald is (sinds 2009)
- De grondgebonden melkveehouderij middels de gratis elementen zon, water en zuurstof zijn producten zoals gras en mais produceert. Alle groene gewassen zuurstof produceren en daarnaast CO2 vastleggen, wat je van stedelijke gebieden, Schiphol en industriën niet kunt zeggen. Naar mijn informatie worden Schiphol en de vrachtvaart niet mee gerekend in de berekening van de totale CO2 uitstoot.
- De grondgebonden landbouw in Nederland bijzonder is omdat naast aardgas (eindig) Nederland geen enkele grondstof heeft. Alles wat in Nederland wordt geproduceerd in de industrie bevat grondstoffen die overal ter wereld vandaan komen.
- De kringloop van de melkveehouderijsector van oudsher een gesloten karakter heeft aangaande de toediening van mest.
- De kunstmest aanwending in de melkveesector met circa 42% is gedaald in 20 jaar tijd en al jaren wettelijk wordt geregeld.
- Onlangs nieuw onderzoek heeft aangetoond dat organische mest een bredere werking heeft, wat jarenlang is ondergewaardeerd. Dit is iets wat de landbouwsector allang wist.
- De grondgebonden landbouw een tekort heeft aan organische mest om de bodemvruchtbaarheid op peil te kunnen houden.
- De geproduceerde vlees – en zuivelproducten hebben ook als bestanddelen fosfaat, kalium en mineralen. Die worden dus uit de veehouderij kringloop afgevoerd. En door de mens geconsumeerd.
- Het zogenaamde mestoverschot anno 2018 een politiek en logistiek item is.
- De grondstoffen voor krachtvoer worden samengesteld uit rest- en bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Zoals cirtruspulp (frisdrank), aardappelzetmeel producten, perspulp (suikerbieten) en de bijproducten van palm, zonnebloem, soja en ook graan en maisproducten. Al deze producten zijn niet geschikt voor menselijke consumptie.
- De olie van uitgeperste bonen/zaden van soja, palm en zonnebloem gaat naar de humane sector, in vrijwel alle producten zit dit verwerkt. Een gevolg van de light cultuur. Een hardnekkig misverstand is dat deze olie ook zijn weg vindt in de diersector krachtvoer. Het gaat om de rest– en bijproducten van soja enz.
- Daarnaast in de melkveesector jaarlijks circa 4,2 miljoen natte rest- bijproducten worden gevoerd. Dat zou anders gestort moeten worden of verbrand!!
- In totaal wordt er in de dierhouderijsector circa 11 miljoen ton rest– en bijproducten uit de voedingsmiddelen industrieën omgezet in hoogwaardig voedsel zoals melk, vlees en eieren.
- Alleen de varkens al circa 380.000 ton aan gebakjes en gevulde koeken die over datum zijn geraakt, verorberen.
- In de melkveehouderijsector vrijwel geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De samenleving, overheid en de NS omgerekend naar werkzame stof en oppervlakte voor circa 25% verantwoordelijk zijn voor het gebruik daarvan in NL.
- Dat de CO2 uitstoot uit veenweide gebieden enige nuance behoeft. Zolang de gereden kilometers van het verkeer en vliegbewegingen spectaculair stijgen stelt die uitstoot niet veel voor. De grootste CO2 uitstoot heeft een natuurlijke oorsprong, namelijk processen in oceanen, moerassen en natuur. In Nederland is van de totale grondoppervlak in gebruik bij de landbouw maar 9,5% veenweidegebied. Daarbij komt bij het verhogen van het waterpeil methaangas vrij, een gas dat schadelijker is dan CO2.
- Het een immense prestatie is dat 80.000 agrarische bedrijfshoofden met direct te linken medewerkers van circa 400.000 personen zorgen voor de voedselvoorziening en positieve bijdrage van € 7,8 miljard aan de betalingsbalans.
- Dat wereldwijd de veroorzaker van de vervuiling van het oppervlaktewater de mens zelf is. Namelijk de oestrogene stoffen, medicijnen enz. die geloosd worden en er vervolgens door zuivering niet weer uitgehaald kunnen worden. (megaprobleem)
- Het zuiveringsslib vroeger uitgereden werd over landbouwgronden. Dit nu dusdanig verontreinigd is dat het nu in zijn geheel wordt verbrand. En de slakken van fosfaatfecalieën worden hergebruikt. (duurzame kringloop)
- In Nederland van het aangeboden vuile water aan zuiveringsinstallaties maar 87% wordt gezuiverd.
- Dat circa 400.000 km boerensloten in Nederland deels het vuile water zuiveren van de samenleving (denk daarbij aan de riool-overstorten) middels de flora en de fauna in die sloten. Ook het jaarlijks opschonen van de sloten draagt daar aan bij.
- De grondgebonden agrarische sector als enige een enorme buffer capaciteit (circa 1,2 miljard hectare) heeft voor de opvang van regenwater. De rest van de oppervlakte in NL is volgebouwd en geasfalteerd.
- Dat van alle dode dieren alles wordt hergebruikt. Bv. leer, grondstof voor snoep, de voedingsmiddelen industrie, medicijnen, lijm, kwasten, voer voor vissen, honden en katten. (onderdelen van varkens onmisbaar zijn voor reparatie/operaties van onder meer hartkleppen bij mensen)
- Als er stoelen in een Tesla-auto naar MARS zouden zitten, dan gaan er nu koeienhuiden door de ruimte. (over energieverspilling gesproken)
- De Nederlandse burger door directe steun circa € 25 aan de EU belastinggeld betaalt per jaar. Wel een heel goedkope verzekering voor een hoogwaardig voedselpakket.
- Dat het basis voedselpakket in Nederland in 30 jaar tijd in verhouding niet duurder is geworden. Sommige producten zijn zelfs goedkoper geworden.
- Dat een gezin 30 jaar geleden circa 17% van het besteedbaar inkomen aan voedsel besteedde en dat dit nu 9% is.
- Dat agrariërs geen subsidie maar toeslagrechten krijgen. Het woord zegt het al; het is een toeslag en een recht. Dit om het voedselpakket betaalbaar te houden in de EU.
- Het ammoniak “probleem” een politieke keuze is en op aannames gebaseerd is. Wetenschappelijk is het niet onderbouwd. Ook zijn er in Nederland maar 5 plaatsen waar wordt gemeten. De overheid zegt zelf dat het veel te weinig meetplaatsen zijn voor een betrouwbaar beeld van de depositie. Ook Brussel heeft er meermalen op geattendeerd dat de monitoring onvoldoende is.
- Het fijnstof probleem voor verreweg het grootste deel door het verkeer en industrie wordt veroorzaakt. Denk daarbij aan de tientallen miljoenen remblokken die droog slijten en het zelfde aantal banden waar naast rubber ook veel metaal in zit. En uiteraard produceren alle verbrandingsmotoren fijnstof. De uitstoot van fijnstof uit de stallen van de melkveesector heeft een natuurlijke oorsprong en de verdunning in het landelijke gebied groot is.
- Ook het nitraat en fosfaat probleem een politieke keuze is. Nederland meet wat nitraat betreft op 0,5 tot 1 meter in het grondwater. Vanuit Brussel kan dit tot op 5 meter diepte. Nederland heeft zich als geheel nitraat gevoelig aangemeld. Terwijl van Brussel ook regio’s mogen worden aangemeld. De 50 mg norm een drinkwater norm is en geen grondwater norm. Het fosfaatplafond is gekoppeld aan het nitraatprogramma.
- De oppervlakte vervuillingsnorm in Duitsland en België hoger is terwijl dit in Nederland juist lager is en er dus altijd overschrijding zal plaatsvinden daar Nederland in het afstroomgebied ligt. De norm in natuurgebieden vaak te hoog is omdat er niets wordt afgevoerd.
- Het grondwater onder stedelijk gebied een zeer hoge vervuillingsgraad heeft. Onder andere door lekkende riolen. Ook het water in de HOF vijver van Den Haag is na onderzoek zwaar vervuild gebleken.
- Waterwingebieden zie je dan ook niet in stedelijk gebied. De helft van het benodigde drinkwater in Nederland komt overigens uit de grote rivieren, wat veel duurder is om drinkwater van te maken.
- Het landschap is veranderd. Productie vormen zijn veranderd. Mechanisatie, automatisering, efficiëntie grotere bedrijven enz. Maar goed ook want daarom is het voedselpakket nog steeds goedkoop te noemen. De innovatie van landbouw en industrie is Nederland breed.
- De melkveehouderijsector 0,4% van de energie behoefte opneemt. Daarnaast draait de Eemshaven centrale vrijwel exclusief voor de google servers. De energie behoefte van de melkveehouderij steekt schril af bij de mining van bitcoins bijvoorbeeld.
- Dierenwelzijn in Nederland op de hoogste trede staat in de wereld. Koeien in de wei vind ik ook prachtig. Maar in het gemiddelde Nederlandse klimaat circa 3 maanden met plezier buiten. Veel emotioneel gedoe voor die paar maanden en de koe wordt niets gevraagd.
- Dat de landbouw in Nederland de laagste milieu input heeft van de wereld.
- Op grote schaal minder vlees eten gevolgen heeft voor de wereld wijde voedselvoorziening. Oorzaak hiervan is dat over de hele wereld waar melk – en vleesvee wordt gehouden, deze op gronden lopen waar geen plantaardige producten kunnen worden verbouwd. Dit komt door klimatologische omstandigheden. Denk hierbij aan stenen in de grond, hellingen en bergachtig gebied, ongeschikte grondsoort enz.
Naast dat we een open oog moeten houden voor een juiste balans in bedrijfsvoering en voedselvoorziening gaat het niet aan de veehouderijsector terug te innoveren naar het OT en SIEN tijdperk. In het overbevolkte Nederland geeft juist de grondgebonden agrarische sector een oase van rust en ruimte, met een open landschap, schone lucht en schoon water. Juist deze sector wordt volstrekt onterecht neergezet als zijnde milieuvervuilend en belastend, gebaseerd op onjuiste argumenten en halve waarheden.
Deze hele kerstboom is opgetuigd om de greep te houden op de beperkte open ruimte in Nederland. De ruimtelijke ordening. Let wel, ieder mens is per definitie belastend voor het milieu en waar het beter kan, moet de sector dit oppakken. Maar in een democratisch bestel moet het milieuvraagstuk in een juiste balans gezet worden en dit is al jaren niet meer het geval. De agrarische sector zou juist op handen gedragen moeten worden. Want zij is letterlijk de groene long van Nederland.
Bron: Ingezonden column