De markt van genetica-aanbieders is eentonig in Nederland en België. PIC, Topigs-Norsvin, de Deense genetica en Piétrain; daarmee benoem je bijna 100 procent van de zeugenpopulatie in onze regio. Maar Europa biedt veel meer aan zeugenlijnen. Varkensbedrijf trok Europa in en zag dat enkele van deze aanbieders hun vizier op Nederland en België richten. Klik hieronder op de aanbieders en ga snal naar de desbetreffende aanbieder:
- German Genetic gaat voor levensduur
- SUISAG: voor biologisch en loslopend werpen
- BHZP omarmt moderne technologie
- Axiom, Franse leider barst van ambitie
- Choice heeft al ingang
German Genetic gaat voor levensduur
De historie van German Genetic gaat terug tot meer dan 100 jaar geleden. Via samenvloeiingen met andere varkensverenigingen werd het fokkerijprogramma steeds professioneler. Zo waren de grondleggers van German Genetic al sinds 1969 bezig met kunstmatige inseminatie om de fokkerijlijnen te verbeteren. Op dat moment werd ook gestart met het fokkerijprogramma voor hybride zeugen.
Via het merk Sausterk heeft German Genetic – toen nog opererend onder de naam ZEG – aan naamsbekendheid gewonnen. In 2009/2010 werd Sausterk opnieuw gepositioneerd en werd German Genetic geboren. De historie van samenwerkingen leeft vandaag de dag nog steeds. Sinds 2016 is German Genetic een samenwerking aangegaan met Axiom uit Frankrijk en de stamboekvereniging van Oostenrijk.
Product
German Genetic brengt de German Genetic Hybrid op de markt. Deze F1 komt voort uit de GG Landras en de GG Edelschwein/Large White. De GG Hybrid wordt gekenmerkt door een lange levensduur. Gemiddeld werpen de GG Hybrid-zeugen 6,4 worpen. Andere onderdelen van het fokdoel zijn zeer goede moedereigenschappen en robuustheid, in combinatie met minimaal 2×8 spenen in de kernfokkerij.
Marktaandeel
Vanwege haar Duitse origine heeft German Genetic haar werkgebied vooral in Duitsland en Oostenrijk. Maar ook in Nederland en België krijgt German Genetic voet aan de grond. In navolging van de Piétrainberen – die sinds 2013 gestationeerd zijn op een 3-tal KI-stations – zijn er sinds 2018 ook fokkerijberen op de stations van KI Bax en KI Vansteenlandt (beide in België) gehuisvest. Vanuit Nederland wordt de vraag naar fokkerijsperma ingevuld door het Duitse GFS. Als gevolg van deze strategie komen in Nederland en België de eerste gelten in productie. Ook kan German Genetic vanuit Duitsland fokgelten aanleveren van zowel de hybride-lijn als van de zuivere lijn-dieren. De hoofdmoot is momenteel nog eigen aanfok. In totaal heeft German Genetic ongeveer 180.000 zeugen in productie. Jaarlijks verkoopt German Genetic circa 75.000 gelten.
Groei in Nederland en België
German Genetic wil haar positie in Nederland en België de komende jaren versterken. De lange levensduur in combinatie met goede moeder eigenschappen, veel spenen en hoge vruchtbaarheid zijn volgens German Genetic belangrijke uitgangspunten voor de toekomstige varkenshouderij.
Productiecijfers zijn onder nucleus-omstandigheden bij 10 procent beste bedrijven.
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de varkenshouderij? Klik op onderstaande banner voor onze actie op het vablad Varkensbedrijf
SUISAG: voor biologisch en loslopend werpen
SUISAG is een kleine fokkerijorganisatie in Zwitserland met een nog jonge geschiedenis. In 1998 staken verschillende coöperatieve fokkerijorganisaties hun handen ineen om SUISAG te vormen. Vandaag bestaat SUISAG uit drie divisies; fokkerij en genetica, KI-service en veterinaire begeleiding. SUISAG betitelt zichzelf als klein. De jaarlijkse omzet is 14,5 miljoen euro.
De fokkerijproducten van SUISAG bestaan uit Swiss Large White, die ook als zuivere lijn in de reguliere vermeerdering wordt ingezet, en de kruising tussen de Swiss Large White en een Landras-zeug. De populatie is klein, vooral van het landras. Op twee kernfokbedrijven liggen 250 zeugen en vanuit van stamboekbedrijven komt de data van zo’n 1.000 zeugen. Om te kunnen selecteren wordt er momenteel ook Franse landras-genetica geïmporteerd. De populatie van de Large White is groter; zo’n 8.000 zeugen op stamboekbedrijven en 2.400 zeugen onder nucleus-omstandigheden.
Ditributie
De focus van SUISAG ligt logischerwijs in Zwitserland. Als gevolg van de Zwitserse regelgeving zijn kraamboxen al sinds 2007 verboden, waardoor SUISAG zich gespecialiseerd heeft in zeugen die onder die omstandigheden kunnen presteren. Zo’n 95 procent van de Zwitserse zeugen draagt SUISAG-genetica. Export is minimaal; zo’n 3 procent van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. De vraag neemt wel toe, geeft SUISAG aan. Vooral aanpalende landen als Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg mag SUISAG tot haar klanten rekenen, maar ook in Brazilië en zelfs Nepal loopt vandaag SUISAG-genetica rond.
Dit gaat grotendeels via fokkerijsperma. Binnen de EU is Duitsland SUISAG’s grootste afnemer. In 2018 betrof dit ongeveer 20.000 doses fokkerijsperma, volgens SUISAG een marktaandeel van 2 procent van de totale Duitse populatie.
Geen hoge productie
Als gevolg van de productieomstandigheden in Zwitserland heeft SUISAG andere fokdoelen dan de meeste fokkerijorganisaties. De nadruk ligt op huisvesting in loslopende omstandigheden en minder op productie. Volgens SUISAG ligt het optimum van een toom op 13 tot 14 biggen, met het streven naar een minimaal geboortegewicht van één kilogram. Lichtere biggen kennen een groter risico op uitval. Bigoverleving weegt voor 23 procent mee in het fokkerijprogramma. Een bijkomend selectiecriterium is het aantal spenen; in 2018 hadden alle gelten twee rijen van minimaal 8 functionele spenen. Ook opmerkelijk is de selectie op resistentie van E. coli. Inmiddels is de Large Whitepopulatie (zeugen en KI-beren) vrij van F18, evenals een groot deel van de Landras KI-beren. Vorig jaar is SUISAG gestart met selectie op E. coli F4-resistentie.
SUISAG op Agriflanders
Via GFS is de SUISAG-genetica ook in Nederland en België te verkrijgen. SUISAG heeft geen marktaandeel, op 1 of 2 biologische bedrijven met eigen aanfok na. Wel werkt SUISAG samen met het Van Haeringeninstituut in Nederland. Dit bedrijf verzorgt de genotypering van het fokkerijprogramma. SUISAG ziet echter dat conceptproductie in onze regio toeneemt met strengere huisvestingseisen. Hun ervaring met vrijlopende kraamzeugen maakt dat SUISAG verwacht dat de Nederlandse en Belgische markt op termijn prima uit de voeten kan met SUISAG-genetica. Dit zal in eerste instantie via GFS verzorgd worden, die op de afgelopen Agrifl anders SUISAG ook al presenteerde op haar stand.
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de varkenshouderij? Klik op onderstaande banner voor onze actie op het vablad Varkensbedrijf
BHZP omarmt moderne technologie
BHZP brengt de db.Viktoria op de markt. Een F1-product uit de BHZP-Landras en de Large White. Daarnaast is er nog de db.Klara, speciaal gefokt voor de biologische markt.
BHZP bezit zelf drie kernfokbedrijven. De overige kernfokbedrijven staan onder contract en zijn lid van de coöperatie. BHZP heeft een centraal teststation voor beren met een capaciteit van 4.000 beren per jaar en fokkerijsperma wordt gewonnen op één van de eigen PRRSvrije KI-stations waar 1.100 beren staan voor fokkerij en vermeerdering. Noemenswaardig is de ontwikkeling van het eigen managementprogramma voor zeugenhouderijen – db.Planer – dat uitgegroeid is tot het meest gebruikte managementprogramma in de Duitse fokkerij.
Fokdoel
BHZP noemt haar fokkerijdoel met de db.Viktoria gebalanceerd, met focus op worpgrootte, aantal gespeende biggen per worp, individuele geboortegewicht, minimale spreiding geboortegewicht binnen de toom, veel spenen, goede moedereigenschappen en goede vleeskwaliteit. BHZP heeft zelf technieken ontwikkeld om dit fokdoel na te streven, zoals een eigen weegunit waar alle biggen – dood en levend – gewogen worden in de eerste 24 uur in de drie kernfokbedrijven. Ook de voeropname van de zeugen wordt in kernfokbedrijven structureel gemonitord.
Marktaandeel
In Nederland en België is BHZP hoogstwaarschijnlijk bekend van haar db.77 Piétrain-beer, die hier reeds vele jaren wordt ingezet. Maar ook de db.Viktoria wordt in onze regio gebruikt. Via Nemegheer worden sinds 2017 gelten uitgeleverd aan vermeerderingsbedrijven. In Nederland heeft BHZP geen subfok-locatie, maar wordt er wel BHZP-fokkerijsperma ingezet in een eigen opfok-omgeving. Logischerwijs ligt de focus van BHZP in Duitsland, waar jaarlijks 120.000 gelten afgezet worden. Inclusief eigen aanfok omvat de volledige BHZP-populatie 350.000 zeugen op productieniveau, dus zonder de kernfokbedrijven. Naast Duitsland zet BHZP inmiddels ook vrouwelijke lijnen af in Oost-Europa.
Uitbreiding naar Nederland en België
Hoewel BHZP al een bescheiden positie in onze regio heeft, heeft ze zeker ambitie om haar markt in Nederland en België te vergroten. De strategische samenwerking met Nemegheer in 2017 was een eerste stap. In de komende jaren wil BHZP met db.Viktoria groeien op de Nederlandse markt. Het onderscheid van hun product zit volgens BHZP op vruchtbaarheid, karkas- en groei eigenschappen, robuustheid, vitaliteit en gedrag. Die voldoen aan de standaard van de kritische Duitse varkenshouder. Ook Nederlandse en Belgische biggenproducenten – die op grote schaal voor de Duitse markt produceren – hebben iets aan die kwaliteiten.
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de varkenshouderij? Klik op onderstaande banner voor onze actie op het vablad Varkensbedrijf
Axiom, Franse leider barst van ambitie
Axiom op zichzelf is misschien minder bekend in Nederland en België, maar één van diens rechtsvoorgangers – Gene+ – heeft met zijn Piétrain-producten wel degelijk naamsbekendheid in onze regio. Sinds de fusie van ADN en Gene+ gaat de fokkerijorganisatie als Axiom door het leven.
Axiom is in handen van een groep landbouwcoöperaties uit Frankrijk en Canada, die tezamen jaarlijks zo’n 17 miljoen varkens produceren. De genetica van Axiom – inclusief de berenlijnen – vindt wereldwijd zijn afzet, waaronder naar onze regio. In het afgelopen jaar vertrokken er 250.000 doses sperma naar Nederland en België.
Zeugenlijnen
In de zeugenlijnen heeft Axiom twee fokkerijproducten; de Adenia en de Youna. De Adenia is een F1 van de Axiom Large White en de Axiom Landras. Beide zuivere lijnen zijn geselecteerd op productie. In de Axiom Large White neemt vruchtbaarheid 46 procent van het fokdoel in en bij de Axiom Landras 54 procent. De Youna is een opmerkelijk product. Deze hybride-zeug heeft Chinees bloed van de Meishan in zich lopen. In 1994 heeft één van de voorgangers van Axiom de Tai Zumu-lijn gecreëerd door Meishan-zeugen te kruisen met Large White-beren. Door de Tai Zumu te kruisen met de Axiom-Landras ontstaat de Youli. Deze wordt op haar beurt weer gekruist met de Large White, waar de Youna uit gevormd wordt. Axiom heeft inmiddels een populatie van 1.000 Tai Zumu-grootouderdieren. Volgens Axiom heeft deze zeug specifi eke moedereigenschappen waardoor ze een hogere productiviteit kan halen. Zo heeft de Tai Zumu gemiddeld 18
functionele spenen en een hogere melkproductie.
Veel investeringen in R&D
De selectie bij Axiom wordt gedaan op het grootste teststation voor beren in Europa in Azay-sur-Indre. Op deze locatie worden jaarlijks 6.000 beren getest van de drie zuivere fokkerijlijnen en van de drie eindbeerlijnen. In de selectie wordt ook streng gekeken naar de voerconversievan de fokkerijproducten. Dankzij de voerstations beschikt Axiom over data van meer dan 16.000 voerbeurten die gecombineerd worden met de data van de weeginstallaties. Met deze gegevens wil Axiom stappen maken op het gebied van voerconversie en leidend zijn op dat vlak in varkensgenetica.
Doelstellingen
In Nederland en België is Axiom niet zo groot, maar de markt wordt nadrukkelijk bekeken. Volgens Axiom zit er niet zo veel verschil tussen de Europese markten en passen de Axiom-producten ook op onze markt. Elke veehouder zoekt naar hoogproductieve zeugen die makkelijk te managen zijn binnen de professionele varkenshouderij. Axiom wil zich daarom meer gaan profileren op de Nederlandse en Belgische markt, waarbij men op de laatste markt al wat ingangen heeft als gevolg van de Gene+-genetica. Maar ook wereldwijd wil Axiom zich meer gaan profileren met haar zeugengenetica.
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de varkenshouderij? Klik op onderstaande banner voor onze actie op het vablad Varkensbedrijf
Choice heeft al ingang
Choice is de nieuwe naam van Choice Genetics, die ontstaan is uit een lange rij van fokkerijorganisaties die in de afgelopen 25 jaar in elkaar zijn overgegaan. Zo is ook Choice ontstaan als samenwerking of overname van: Deskalb Swine breeders, Monsanto and Newsham Genetics uit de US en PenArlan uit Frankrijk. Meest recentelijk werd aan de lijst met samenwerkende fokkerijorganisaties RASE Genetics toegevoegd.
Deze fokkerijorganisatie heeft historisch warme banden met Nederland en België. In 2018 werd een akkoord gesloten met RASE genetics. In dit akkoord wordt RASE verdeler van Choice voor België en Nederland en kan Choice de RASE-producten verdelen buiten deze landen. Hetzelfde akkoord werd afgesloten met Rattlerow Farms voor UK en Ierland.
Fokkerijproduct
De zeug van Choice is de CG36. Zij is de kruising uit de beste Landrasen Large White-lijnen van de samengevloeide fokkerijorganisaties. Choice benadrukt dat ze radicaal gekozen heeft voor een zeug die biggen bij de zeug grootbrengt en geeft de CG36 de slogan ‘the power of maternal instinct’ mee. Selectie-indexen zijn dan ook gericht op melk- en colostrumgift, gewicht bij geboorte, sterkte van de zeug en het karakter van de zeug. Het gemiddeld aantal functionele spenen bij de zeug is het hoogste binnen de industrie en zeugensterfte is minimaal.
Distributie
Binnen Europa is de naam Choice waarschijnlijk het best bekend binnen Polen met een eigen verdelingsstructuur en een eigen KI?station, Frankrijk (historisch via PenArlan) en Oekraïne. In Spanje gebeurt de verdeling via UPB en onlangs werd in Hongarije naast de bestaande grote klant/integrator een nieuw vermeerderingsbedrijf opgestart. In het VK staan er sinds enkele jaren een 250-tal beren op KI en in de andere landen wordt er hetzij rechtstreeks uit de kern beleverd, hetzij via een verdeler.
Ambitie in Nederland en België
In Nederland en België wordt de verdeling gedaan via RASE genetics en Klasse KI. Choice-beren worden ter beschikking gesteld van producenten die kiezen voor eigen aanfok. Op dit moment is het marktaandeel nog klein, maar de verwachting is dat dit snel gaat stijgen nu Choice via RASE eenvoudiger toegang krijgt tot onze markt.
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de varkenshouderij? Klik op onderstaande banner voor onze actie op het vablad Varkensbedrijf
Bron: Vakblad Varkensbedrijf