De kaarten in het fokkerijlandschap zijn grotendeels verdeeld. PIC, Topigs, de Deense genetica en Piétrain leveren de moederlijnen voor bijna 100 procent. Toch zijn er daarnaast ook nog andere fokkerijorganisaties die producten hebben die voor onze regio geschikt zijn. Met een schuin oog houden zij ook onze markten in de gaten.
Vorig jaar maakte Varkensbedrijf een rondje langs verschillende fokkerijorganisaties. Axiom, Choice Genetics, SUISag, BHZP en German Genetic introduceerden zichzelf bij onze lezers. Maar in het laatste jaar is er op fokkerijgebied weer wat veranderd. Sommige fokkerijorganisaties stoppen (deels) met hun afzetkanaal (lees inzet ‘Breeders stopt in Nederland’) en anderen maken een doorstart door hun krachten te bundelen, zoals PIG Austria. Daar zijn drie kleinere stamboekorganisaties in één nieuwe organisatie verenigd om meer slagkracht te genereren. Maar er zijn ook fokkerijorganisaties van over de Grote Oceaan die graag de sprong naar de EU zouden willen maken.
Fast Genetics, Canada
Historische hoge gezondheid
Met hogere gezondheid en de techniek die bij SPF hoort, was Fast Genetics één van de voorlopers. Nog steeds is hogere gezondheid de basis voor een hoge productie, aldus Fast Genetics. Het bedrijf heeft echter ook geïnvesteerd in nieuwe technieken om door te breken in andere markten dan de Noord-Amerikaans.
F1
Fast Genetics combineert haar F1 – de FAST 275 en de FAST 276 – uit haar eigen Fast Landrace en Fast Large White. De hogere gezondheidsstatussen leiden tot bovengemiddelde prestaties in Noord- Amerika. Daarover wordt in de communicatie echter niet in details getreden. Wel verwijst Fast Genetics naar de samenwerking met meerdere bedrijven uit de Pork Powerhouse, de top 40 van grootste varkensvleesproducenten in Amerika.
Nucleus SA, Frankrijk
Vraaggerichte genetica dankzij ketendenken
Nucleus in Frankrijk is eigendom van Cooperl, een grote Franse agrarische coöperatie die de volledige keten in eigen beheer heeft. Dat is volgens Jack Gourmelon de grote kracht van de fokkerijorganisatie, omdat ze namelijk direct kan inspelen op (veranderende) marktvragen en data kan ophalen doorheen de hele keten. Nucleus is geen kleine speler in Frankrijk. Naar eigen zeggen heeft het Franse genetica-concern er een marktaandeel van circa 40 procent.
F1
Nucleus formeert haar F1 Serenis uit een Large White en een Landras. De gezamenlijke omvang van de Nucleus-populatie is circa 4.000 zeugen. De moedereigenschappen moeten echter wel hand in hand gaan met een hoge productie, aldus Gourmelon, die stelt dat meer dan 13 biggen gespeend per worp mogelijk zijn onder de hedendaagse productieomstandigheden. “Dat heeft ook te maken met de vitaliteit van de toom. In onze selectiecriteria zijn de resultaten meegenomen van 50.000 bigwegingen per jaar en we hechten veel waarde aan de melkgevende capaciteit van de zeug.” Nucleus wil de afzet naar onze regio best vergroten, maar men ziet primair meer kansen om binnen de bestaande afzetgebieden haar marktaandeel te vergroten door de synergie uit de hele keten maximaal te benutten. Gourmelon: “We zijn nu ook bezig met een concept van antibioticavrij geproduceerd vlees. Dankzij onze RFID kunnen we weer lijnen selecteren bij zeugen en beren die ertoe bijdragen dat er minder antibiotica gebruikt hoeft te worden.”
PIG Austria
Gebundelde krachten in nieuw bedrijf
Het Oostenrijks stamboek is één van de voorouders van PIG Austria, een fokkerijorganisatie die pas in 2019 gevormd werd. Drie kleinere stamboeken hadden allemaal hun kleine afzetgebiedje in Oostenrijk en de buurlanden, maar misten individueel de slagkracht om vooruitgang in fokkerij te boeken. De drie partijen vloeiden samen onder de naam PIG Austria, waarbij PIG staat voor Program for Intelligent Genetics.