In 2019 is het gemiddeld antibioticagebruik bij varkens 7,95 dagdoseringen per dierjaar, iets lager dan de jaren ervoor. Meer gedetailleerde cijfers laten zien dat het gebruik bij zeugen/zuigende biggen (3,5) en vleesvarkens (3,8) een stuk lager ligt dan bij gespeende biggen (16,8). Het antibioticagebruik bij gespeende biggen is daarmee met ruim 15% gedaald.
Opvallend is dat zeer laag gebruik (minder dan één dierdagdosering) regelmatig voorkomt, maar tegelijkertijd vormt gebruik boven de 50 dierdagdoseringen ook geen uitzondering (SDa, 2020).
Lichte daling antibioticagebruik
Het gebruik laat ten opzichte van de vorige jaren weer een lichte daling zien. Antibiotica die door de WHO als het meest kritisch voor de humane gezondheidszorg zijn gedefinieerd, werden in 2012 al niet meer gebruikt. Echter omdat sinds 2019 polymyxines zijn toegevoegd aan de derdekeuzemiddelen, is het gebruik bij varkens van derdekeuzemiddelen nu 4,3%. Cefalosporinen (derde en vierde generatie) en fluorochinolonen worden in 2019 nog steeds niet gebruikt in de varkenshouderij.
Gebruik colistine gestegen
Het gebruik van colistine (behoort tot de polymyxines) is in 2019 met 140 kg gestegen ten opzichte van 2018. De varkenssector gebruikte in 2019 bijna 81% van de in totaal gebruikte massa polymyxines. Het expertpanel van de SDa dringt dan ook aan op een verlaging van het colistinegebruik in deze sector.
Grootste afname
De grootste (absolute) afname in dagdoseringen sinds 2012 is te vinden bij tetracyclinen (afname van 3,25 dagdoseringen), penicillines (afname van 1,43 dagdoseringen) en trimethoprim/sulfonamiden (afname van 0,91 dagdoseringen).
Antibioticaresistentie
Wereldwijd neemt het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica toe. In Nederland blijft het over het algemeen stabiel, en is het minder hoog dan in veel andere landen. De laatste jaren wordt bij landbouwhuisdieren amper nog antibiotica gebruikt die belangrijk zijn voor het behandelen van infecties bij mensen. Ook bleef in 2019 het niveau van antibioticaresistentie in de verschillende diersectoren gelijk of daalde enigszins vergeleken met 2018.
Bron: Agrimatie