“Agrifirm verwacht de komende maanden een nog grotere prijsstijging van sojaschroot, mais en tarwe, de grondstoffen voor veevoer.” Dit waarschuwt Peter Boudeling, directeur inkoop bij Agrifirm, op basis van vraag en aanbod in de huidige wereldmarkt;
- Er is een enorme vraag naar deze grondstoffen vanuit China;
- China had in 2020 een slechte oogst van mais;
- Door droogte en vervolgens excessieve regenval zijn de oogstverwachtingen in Zuid-Amerika in 2021 heel laag;
- De economische situatie in Argentinië;
- De Covid-19 situatie in een aantal producerende landen;
- Onzekerheid over de oogstverwachtingen op het noordelijk halfrond.
Oogstseizoen 2021
“Uiteraard is de hoop gevestigd op goede oogsten op het noordelijk halfrond. Dan heb je het over Canada, USA, EU, Rusland, Oekraïne, China. Maar er is nog een lange weg te gaan alvorens de oogst van 2021 binnengehaald is,” vervolgt Peter Boudeling. “Hoe zal het inzaaien gaan, krijgen we een groeizame of weer een droge zomer? En hoe zal het oogstseizoen lopen? Is de hoeveelheid voldoende? Is de kwaliteit van het baktarwe en de brouwgerst op niveau? Als er iets fout gaat, is er een aanzienlijke kans dat de grondstofprijzen stijgen tot hoogtes zoals afgelopen decennia alleen gebeurd is in 1973, 2008 en 2012.”
Akkerbouw
Niet alleen de grondstofprijzen zijn momenteel onderhevig aan een stijging. Ook de prijzen van kunstmest en brandstoffen zijn omhoog gegaan. Dit heeft een enorm effect op de inputkosten voor onze akkerbouwers. “Voor de telers van granen in Europa zijn de stijgende prijzen wel eindelijk goed nieuws. Na een aantal jaren van werken onder kostprijs is er nu eindelijk weer perspectief op een kostendekkende teelt. Bovendien trekken door stijgende graan- en energieprijzen ook de prijzen van aardappelen en suikerbieten mee omhoog.”
Impact voor de boer
“De boer wordt als voedselproduct als laatste gecompenseerd voor prijsstijgingen, maar hebben hier ook als het eerste last van,” zegt Dick Hordijk, CEO Royal Agrifirm Group. Hierbij gaan de zorgen van Agrifirm speciaal uit naar varkens- en kippenhouders, maar ook de ondernemers met geiten en roze-kalveren, omdat deze bedrijven het meest kwetsbaar zijn voor hoge grondstofprijzen. De impact van de totale kosten komen voor 50-70% van voerkosten (bron: WUR). Melkveebedrijven kunnen voor een aanzienlijk deel in eigen voerbehoefte voorzien, maar een gemiddeld bedrijf met 100 melkkoeien voert toch circa 250 ton aanvullend voer. “De risico’s zijn groot en complex en elke cent prijsfluctuatie heeft voor boeren direct een enorme impact, terwijl de marges al zo klein zijn.”
Oproep aan de keten
“Daarom doen we een oproep aan de hele keten om de kosten voor deze mogelijke prijsstijgingen te dekken en voor 2021 en 2022 goede en reële prijsafspraken te maken met boeren,” zegt Dick Hordijk. “Uiteraard houden we de ontwikkelingen vanuit Agrifirm goed in de gaten en doen we er alles aan om de inkoop voor boeren zo goed mogelijk te organiseren.
Bron: Agrifirm