Vraagt u zich de volgende zaken over voer ook wel eens af?
- Welke voedingsstoffen hebben een gunstig effect op de (darm)gezondheid van de varkens?
- Wat voor effect heeft goed ontsloten zetmeel in de voeders op het verteringsproces?
- Verteren de varkens de aangeboden voeders wel voldoende?
- Is het energieniveau van de voeders voldoende hoog?
De kwaliteit van het voer heeft een grote invloed op de prestaties en (darm)gezondheid van varkens.
Voeders met ontsloten zetmeel die zijn geproduceerd middels het Food-for-Feed® procedé zijn licht verteerbaar, een belangrijke bron van energie, hebben een gunstig effect op de (darm)gezondheid, bevatten geen ballaststoffen die het verteringsproces verstoren en voorkomen daardoor onnodig verbruik van energie.
Eersteklas zetmeelrijke brood- en deegproducten uit de levensmiddelenindustrie bevatten volop ontsloten zetmeel, doordat ze in een eerder stadium zijn gebakken. Daarnaast is de bloem, waaruit deze grondstoffen grotendeels bestaan, zeer fijn gemalen. De aanwezige zetmeel is zodoende optimaal ontsloten en bevordert het verteringsproces. Hoe werkt dit dan?
Bakproces
Producten als brood, vlaaibodems en koekjes hebben allemaal een bakproces ondergaan. Vergelijk het eens met mais. Een maiskorrel heeft weinig contactoppervlak en is mede daardoor moeilijk te verteren. Na het verhitten springt de maiskorrel open en wordt het popcorn. Het contactoppervlak is nu velen malen groter gemaakt en de structuur is meer open. De verteringssappen in je mond breken de popcorn veel sneller af doordat de enzymen nu beter hun werk kunnen doen.
Het bakproces zorgt voor een vergelijkbare werking. Door verhitting wordt de structuur van het zetmeel in de Food-producten kapotgemaakt. Er ontstaat een sponsstructuur waardoor het zetmeel van alle kanten optimaal toegankelijk is en enzymen gelijktijdig op meerdere plekken het zetmeel kunnen opknippen. Het bakken zorgt er dus voor dat de mooi gerangschikte zetmeelketens als het ware uit elkaar worden gehaald en worden opgedeeld in kleine, hapklare stukken. Per tijdseenheid wordt er daardoor veel sneller en maximaal verteerd en dit is waar uw varkens behoefte aan hebben.
Maalfijnheid
Ook producten zoals tarwebloem, maïsbloem en gepofte granen krijgt Nijsen/Granico vanuit de levensmiddelenindustrie binnen voor verwerking in haar varkensvoeders. Dit zijn exact dezelfde producten zoals de bakkerijen die inkopen: van dezelfde hoge kwaliteit en met dezelfde hoge mate van maalfijnheid. Dat laatste aspect is, naast het bakproces, sterk bepalend voor de toegankelijkheid van zetmeel. Neem een tarwekorrel. In een traditionele mengvoerfabriek worden tarwekorrels ten opzichte van bloem grof gemalen. In een fabriek waar van tarwe bloem wordt gemaakt, wordt extreem fijn gemalen. Door het maalproces is het zetmeel in bloem al in kleine stukken uit elkaar gevallen. Het contactoppervlak is daardoor veel groter, wat het verteringsproces sterk bevordert. Ook om die reden kunnen uw varkens het zetmeel sneller en efficiënter omzetten naar glucose.
Geleidelijke vertering
Aan alle producten van Nijsen/Granico ligt een uitgekiend recept ten grondslag, afgestemd op de energiebehoefte van uw varken. Een recept waarbij zorgvuldig wordt gekeken naar de perfecte balans tussen het aandeel gebakken Food-producten (bijv. brood), het aandeel fijngemalen Food-producten (bijv. bloem) en het aandeel traditionele producten (bijv. tarwe). Deze voersamenstelling zorgt ervoor dat niet alleen vooraan in het verteringsproces, maar gedurende het gehele proces op meerdere momenten energie wordt aangeboden aan het varken. Voedingsstoffen worden gefaseerd in het lichaam opgenomen, wat een voldaan gevoel geeft en voor rust in uw stal zorgt. Iets dat uiteindelijk voor u als varkenshouder resulteert in betere groeiresultaten van uw dieren en een betere voederconversie.
Meer informatie
Nijsen/Granico B.V.
Veulenseweg 20
5814 AC Veulen
T: 0031 (0)478 – 55 29 00
W.: www.nijsen-granico.nl