Het voeren van gefermenteerd voer aan varkens biedt voordelen op het gebied van gezondheid, rendement en duurzaamheid en zijn met name toegepast op brijvoerbedrijven. Met de introductie van FERM4FARM COMPACT maakt ForFarmers kleinschalige toepassing van het fermentatieconcept mogelijk op zowel droogvoer– als brijvoerbedrijven. Dit zorgt ook voor een soepel geboorteproces en circa 2% minder uitval voor spenen.
Fermentatie is een eeuwenoud procedé om voedingsstoffen beter te ontsluiten, zodat de verteerbaarheid van grondstoffen verbetert. De voordelen van FERM4FARM COMPACT zijn significant. Het effect op de biggen is een betere darmgezondheid en darmflora en ondersteuning van een soepel speenproces. Dit leidt tot circa 2% minder uitval van biggen voor spenen, hogere speengewichten, een betere opstart na spenen en minder antibioticagebruik. Zeugen zijn fitter rondom werpen, hebben een goede mestconsistentie en het geboorteproces loopt vlotter.
Gezondheidsvoordeel bewezen in de praktijk
In het afgelopen halfjaar heeft ForFarmers al op 25 zeugenbedrijven, die gezamenlijk circa 800.000 biggen per jaar produceren, praktijkervaring opgedaan met FERM4FARM COMPACT. De melkzuurbacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan, hebben een probiotische werking en een positief effect op maag- en darmgezondheid van de dieren. Bovendien benutten de varkens door het fermentatieproces de nutriënten in het voer beter. Fermentatiespecialist Ronald Scholten: “Biggen zijn bij de geboorte nog steriel en nemen vanuit de omgeving bacteriën op, zowel gunstige als ongunstige bacteriën. Door de biggen al vroeg wat fermentmix naast de moedermelk of het biggenvoer te geven, zorg je voor een gunstige ontwikkeling van de darmflora. Om de gezondheid te verbeteren, is 5% tot 10% fermentmix op gewichtsbasis al voldoende.”
Vier conceptpijlers
Het FERM4FARM COMPACT-concept bestaat uit vier onderdelen; de mini-fermentor, het fermentmengsel, de Fermhealth bacteriecultuur en het advies van de fermentatiespecialist. De mini-fermentor heeft een inhoud van 125 of 250 liter. Hierin mengt de varkenshouder op het eigen bedrijf het fermentmengsel en de bacteriecultuur met water, waarna het fermentatieproces start. Het fermenteren duurt steeds 24 uur. In die tijd verteren de melkzuurbacteriën het voer voor. Het fermentatievat is volledig geïsoleerd en in de wand is een verwarmingslint verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de ideale fermentatietemperatuur van 38°C tijdens de 24 uur fermentatie steeds wordt gehandhaafd. De fermentmix is te voeren via een automatisch voersysteem of met de hand. Omdat het ferment zuur is, kan het vanuit de mini-fermentor meerdere dagen worden gevoerd. Varkenshouders voeren de fermentmix in combinatie met het biggen- of zeugenvoer.
Bron: ForFarmers