Topartikelen over stikstofaanpak
Stikstofaanpak
Stikstof is een kleur- en geurloos gas dat overal om ons heen zit. Stikstof komt vrij door bijvoorbeeld meststoffen. Agrariërs voeden hun planten met mest, waardoor het gewas beter groeit. Het overschot aan stikstof in deze meststoffen kan echter door de bodem in het grondwater terecht komen. Dit heeft gevolgen voor ons milieu. Daarom hebben we in Nederland een stikstofaanpak.
Ammoniak in stikstof
Samen met zuurstof of waterstof wordt stikstof omgezet in stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Hoewel Stikstofoxiden uitlaatgassen van het verkeer zijn komt ammoniak van dieren in de landbouw en veeteelt, zoals varkens.
Reactieve stikstof
Dit zogeheten reactieve stikstof is onmisbaar voor alle vormen van leven op aarde maar wordt schadelijk als er teveel van is. Als er te veel reactieve stikstof in de natuur komt, verzuurt de bodem. Daar kunnen bepaalde planten niet tegen en die sterven af. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit. Daarnaast vormen ammoniak en stikstofoxide fijnstof en ozon, dit vergroot de kans op luchtwegaandoeningen.