Cellulose, het hoofdbestanddeel van de celwand van planten, vormt een interessante energiebron. De chemische verbinding is in overvloed aanwezig in onze natuur en bevat fermenteerbare suikers die als grondstof voor de productie van biobrandstof kunnen dienen. Toch is er ook een nadeel: cellulose is moeilijk afbreekbaar en dit vormt een hinderpaal voor de productie van energie uit de stof. Onderzoekers van het Braziliaanse onderzoeksinstituut CNPEM hebben samen met het Franse INRAE en Aix Marseille Université een oplossing gevonden voor dit probleem. Zelf noemt INRAE het in een persbericht een van de belangrijkste doorbraken van de laatste jaren voor de bio-raffinaderij.
De Franse overheid heeft vooropgesteld om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken, wil het land de CO2-uitstoot van de energiesector drastisch verminderen. Bronnen van biomassa zoals cellulose zijn duurzaam en hernieuwbaar, waardoor ze een sleutelrol spelen in de beoogde energietransitie. Het is dan ook van cruciaal belang om biomassa efficiënter om te kunnen zetten tot energie.
Oplossing voor de efficiënte afbraak van cellulose
Die oplossing voor de efficiënte afbraak van cellulose vonden wetenschappers van CNPEM in resten van plantmateriaal uit de Braziliaanse ondergrond. In het genetisch materiaal van microben die daarin aanwezig waren, ontdekten de onderzoekers een nieuwe klasse enzymen die cellulose afbreken. De klasse kreeg de naam CelOCE (Cellulose Oxidative Cleaving Enzyme), wat staat voor een enzym dat cellulose splijt via oxidatie.
Onderzoekers van het INRAE slaagden er vervolgens in om de werking van het enzym te verduidelijken. Daarnaast voerden ze ook tests uit om de effectiviteit van CelOCE na te gaan in een industriële setting. Tijdens deze experimenten combineerden de onderzoekers CelOCE met andere enzymen die cellulose afbreken. De toevoeging van het pas ontdekte enzym zorgde ervoor dat er 21% meer glucose uit de cellulose gehaald kon worden. Die glucose kan met behulp van microben gefermenteerd worden om er vervolgens bio-ethanol mee te produceren.
Deze ontdekking maakt het mogelijk om biomassa van reststromen op te waarderen. Bovendien kan het nieuwe enzym bijdragen tot een duurzamere energieproductie, waardoor we weer een stapje dichter bij een koolstofneutrale economie komen.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hieronder direct een jaarabonnement of ga naar de website van Varkensbedrijf
-
Aanbieding!
Word opnieuw abonnee en ontvang 20% korting
Oorspronkelijke prijs was: € 90,50.€ 72,00Huidige prijs is: € 72,00. Toevoegen aan winkelwagen -
Varkensbedrijf – Proefnummer
€ 0,00 Toevoegen aan winkelwagen -
Varkensbedrijf – Jaarabonnement
€ 90,50 Toevoegen aan winkelwagen -
Varkensbedrijf – Halfjaar abonnement
€ 54,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
Varkensbedrijf & Melkveebedrijf – Combinatie abonnement
Oorspronkelijke prijs was: € 189,00.€ 139,50Huidige prijs is: € 139,50. Toevoegen aan winkelwagen