Topartikelen over mestvergisting
Mestvergisting in de varkenshouderij
Het klinkt heel logisch, maar met mestvergisten bedoelen we het vergisten van mest in een vergistingsinstallatie. Echter wordt dit proces ook vaak mono-vergisting genoemd. Vanaf 2018 mogen er geen co-producten meer worden bijgemengd. Het voordeel van mono-mestvergisting is dat de installatie alleen draait op mest van het eigen varkensbedrijf. Hierdoor is het proces niet afhankelijk van extern aangevoerde dierlijke producten.
De verse mest wordt in de vergister verwarmd en gemixt. Hierdoor ontstaat biogas. Daarna wordt dit tijdelijk opgeslagen op het varkensbedrijf. Hierna, als de mest zo’n 30 a 40 dagen in de vergister heeft gezeten, wordt het opgeslagen in de mestsilo. Vervolgens wordt de mest uitgereden op het land.
Vergunning en subsidie
Tot slot, voor het bezitten en gebruiken van een mestvergister is een vergunning nodig. We hebben het hierbij dan over een omgevingsvergunning. Naast vergunningen zijn er ook diverse subsidies die een positieve rol kunnen spelen bij de aanschaf van een mestvergister. De SDE+ subsidie is hiervoor de belangrijkste subsidie.