Bij varkenshouder Willy Tijs draait de Bio-Up mestvergister inmiddels twee jaar, tot zijn volle tevredenheid. “Het draait hier geweldig. De vergister heeft een capaciteit van 20.000 m3 mest en wij doen er ongeveer 15.000 tot 17.000 m3 mest in. Daarmee produceren we op jaarbasis 360.000 m3 groen gas, dat is ongeveer 40 m3 per uur.”
Installatie groter maken
Tijs heeft vleesvarkens en heeft recent een nieuwe stal gebouwd. “Hierdoor loopt het rendement van de vergister ook op. We zijn van 28 m3 per uur naar 40 m3 per uur gegaan. We halen de mest nu om de twee dagen uit de putten. Door het verwerken van verse mest haal je een hoger rendement met de vergister. Bovendien verbetert ook de lucht in de stal en dat is weer positief voor de gezondheid en de groei van de dieren.”
Eerder heeft Tijs ook al eens een vergister willen bouwen. “Dat was ongeveer tien jaar geleden. Toen was iedereen tegen en men zei dat varkensmest niet geschikt was. Daarna zijn we er een tijdje niet mee bezig geweest en daarna kwamen we René Cornelissen van CCS Energieadvies tegen. Die zei dat het wel degelijk kon, maar hij zei wel dat we de installatie groter moesten maken. Toen hebben we op hem vertrouwd en de gok genomen. Hij heeft zelf ook mee geïnvesteerd, dat hielp ook wel. En nu gaat het geweldig goed.”
Duurzame uitstraling dankzij mestvergister
Tijs gebruikt niet alleen mest uit de eigen stallen, maar ook van andere varkenshouders uit de regio. “We voeren ongeveer 7000 m3 mest van derden aan. Die adressen hebben we echt geselecteerd, want we willen zo vers mogelijke mest. Die moet in ieder geval jonger dan twee maanden zijn.”
De vergister voegt iets toe aan zijn bedrijf, zegt Tijs. “Het is een andere tak van sport naast de varkenshouderij waar we ook geld mee kunnen verdienen. We verzorgen bij wijze van spreken de gasvoorziening voor het dorp, dat geeft ook een duurzame uitstraling.”
Maximale uit de mest halen
Nadelen ten opzichte van andere technieken zijn er ook. “Met een covergister kun je naar volumes van 200 m3 biogas per uur. Maar wij vinden niet dat je andere producten zoals mais moet vergisten. Dat kun je beter gebruiken als diervoeder. Onze installatie heeft bovendien een veel lagere uitstoot.”
Door de toepassing van de Bio-up, haalt Tijs het maximale uit zijn mest. “We halen het gas uit de mest en daarna wordt die gescheiden in dunnen en dikke fractie. De dikke fractie is voor de export en de dunne fractie gaat naar akkerbouwers in de regio Drenthe en Groningen. Het is een goede mest waar veel akkerbouwers mee uit de voeten kunnen.”
Subsidies voor mestvergister
Om een en ander te realiseren heeft Tijs gebruikgemaakt van de Hernieuwbare Energietransitie (HER+)-subsidieregeling, die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt uitgevoerd. Innovatieve projecten, zoals deze mestvergister, kunnen deze subsidie aanvragen als aangetoond wordt dat die de CO2-uitstoot verminderen door de inzet van hernieuwbare (duurzame) energie, zoals biomassa. Zie hier voor meer info: www.rvo.nl/subsidies-financiering/her.
Lagere emissies, gezonder stalklimaat en groen gas met monomestvergister
Milieuonvriendelijke uitstoot voorkomen én duurzaam groen gas maken? Dat kan met een monomestvergister.
René Cornelissen van CCS Energieadvies ontwikkelde een kleinschalige monovergister, waardoor mest in principe het erf van de agrariër niet hoeft te verlaten. “De mest wordt lokaal vergist en lokaal ingevoerd op het gasnet. Omdat we werken volgens het Amine-procedé zijn er nauwelijks methaanverliezen, waardoor het een heel milieuvriendelijke installatie is. Die bovendien kleinschalig op de boerderij kan worden toegepast.”
Tekst en beeld: Joop van Vlerken