Met de uitwerking van bijmengverplichting van groen gas, waarover demissionair minister Jetten vrijdag een Kamerbrief stuurde, wordt een extra stimulans gerealiseerd. LTO, die voorstander is van het stimuleren van de productie van groen gas uit mest, vindt dat goed nieuws. Er is steeds meer belangstelling vanuit boeren en tuinders voor het vergisten van mest vooral in de vorm van monomestvergisting. Door duurzaam gas te produceren kan de afhankelijkheid van buitenlands gas worden verminderden emissies van broeikasgassen worden verlaagd.
Groen gas produceren vanuit mest
Door groen gas uit mest, van bijvoorbeeld varkens en kalveren, te produceren, kunnen naast het reduceren van de methaanuitstoot ook de stikstofemissies in de keten van stal tot akker worden gereduceerd. Productie van groen gas is hierdoor een integrale maatregel binnen het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG), die door de bijmengverplichting een extra verdienmodel kan opleveren voor boeren en tuinders.
Bovendien levert de productie van groen gas op een boerenbedrijf een belangrijke bijdrage voor de verduurzaming van Nederland. Verspreid over Nederland kan dit gas worden ingevoerd op het bestaande netwerk en kunnen maatschappelijke kosten voor elektrificatie van gebouwde omgeving worden voorkomen.
CO2-sturing in de keten
LTO is voorstander van het nemen van effectieve maatregelen om broeikasgasreductie te realiseren. In de kamerbrief wordt gesproken over CO2-sturing in de keten. CO2-sturing zorgt ervoor dat de businesscase van monomestvergisting aanzienlijk verbetert omdat monomestvergisting een relatief grote broeikasgasreductiefactor kent. Door CO2-sturing worden monomestvergistingsprojecten sneller rendabel en is er meer interesse vanuit energieleveranciers om groen gas af te nemen.
Vergunningen voor groen gas uit mest
In de kamerbrief wordt gesproken over het opschalen van vergunningverlening door in samenwerking met Platform Groen Gas, IPO en VNG een handreiking aan te leveren. LTO ziet haperende vergunningverlening als één van de grootste knelpunten bij opschaling van de productiecapaciteit. LTO levert graag input om de beleidsmaatregelen ten aanzien van versnelde vergunningverlening vorm te geven en ziet kansen om deze te verankeren binnen het Nationaal Programma RES (NPRES). Gemeenten en provincies zouden handvatten moeten krijgen om binnen een aantal maanden na aanvraag toestemming te verlenen.
Waardevolle emissiereductie
In de kamerbrief wordt specifiek aandacht gevraagd aan monomestvergisting. Het stimuleren en opschalen van de productiecapaciteit vraagt inspanningen van boeren en tuinders. Het levert een forse klimaatreductie op in de sector zelf maar ook in andere sectoren zoals de gebouwde omgeving. Het is belangrijk dat de totale emissiereductie die behaald wordt in andere sectoren (voornamelijk gebouwde omgeving en industrie) ook als klimaatreductiebijdrage van de land- en tuinbouw beloond wordt. Immers boeren en tuinders hebben hier een belangrijke inspanning voor geleverd.
De emissiereductie is noodzakelijk om te laten zien dat boeren en tuinders zich inzetten om onvermijdbare broeikasgasemissies uit het landbouwvoedselsysteem te compenseren waar mogelijk.
Bron: LTO