In de eerste Tour de Boer op 6 februari werd een groep varkenshouders meegenomen naar het RAMBO-project. In dit project worden haalbare oplossingen aangeboden om emissie van ammoniak en methaan te beperken in varkens- en pluimveestallen. Op deze dag werden twee varkensbedrijven bezocht.
Bij dagontmesting wordt mest dagelijks onder de varkens verwijderd door middel van een computergestuurd systeem. De hokken van de varkens worden zo ingericht dat de varkens van nature gebruik zullen maken van een vaste mestplek. Ook wordt het voer stabiel gehouden voor een optimale mestconsistentie.
Dagontmesting heeft de potentie om een reductie van ammoniakemissie van zestig tot 85 procent te bewerkstelligen. Voor methaan kan dit oplopen tot een reductie van negentig procent. Vanuit de wetgeving zijn varkenshouders genoodzaakt ammoniak- en methaanemissie te beperken. Daarnaast heeft een betere luchtkwaliteit positieve gevolgen voor de welzijn en gezondheid van varkens. Dit zorgt voor meer groei, en een afname van slachtafwijkingen, antibioticagebruik en vaccinaties.
Toepasbaarheid in de stal
De huidige situatie van de stal heeft invloed op de toepasbaarheid van dagontmesting. De spoelgoot dient namelijk de juiste afmetingen te hebben, zodat alle mest kan worden weggespoeld. Ook is het mogelijk om dit systeem in combinatie met vergisting toe te passen, omdat de meeste methaan in de mest blijft zitten.
Tijdens de Tour de Boer gingen varkenshouders langs bij veehouder Hans Verhoeven, die gebruik maakt van dagontmesting in zijn ‘Stal van de Toekomst’ in Valkenswaard. Er werd een demonstratie en uitleg gegeven van het systeem. De varkenshouders zagen potentie in het systeem, omdat het de emissie sterk kan beperken. Daarnaast is het in stallen met de juiste afmetingen van de spoelgoot gemakkelijk toe te passen.
Spoelsysteem voor mestputten
Het tweede bezochte bedrijf was Meulendijks Varkensbedrijf bv in Deurne. Op dit bedrijf wordt gebruik gemaakt van het Total Circulair Farm Concept. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om mestputten effectief te spoelen, waardoor een ammoniakemissie van circa 85 procent kan worden bereikt.
Het Total Circulair Farm Concept spoelt mestputten in een afgesloten ruimte. Hierbij worden de mestputten actief gevuld met geurloos water uit de mestbewerking. Een Decanter scheidt vervolgens de mest. Dit systeem voert fosfaat af in de dikke fractie, terwijl stikstof aanwezig blijft. Biologische mestbewerking zorgt ervoor dat het (de)nitrificatieproces wordt geactiveerd. Op deze manier wordt stikstof in de mest omgezet in het onschadelijke stikstofgas. Zo kan emissie van ammoniak worden voorkomen.
Ook bij dit systeem is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de spoelgoot, zodat er geen mest achterblijft. Varkenshouders zagen voordelen in de makkelijke toepasbaarheid van het systeem in combinatie met de betaalbaarheid.
RAMBO-project
Tour de Boer is onderdeel van het RAMBO-project in Nederland en Vlaanderen. RAMBO staat voor Reductie van Ammoniak via Brongerichte en flankerende Oplossingen. Op deze manier wordt gezocht naar maatregelen en technieken om ammoniakemissie in varkens- en pluimveestallen doelgericht te verminderen op de korte termijn. Er wordt hierbij onder andere gekeken naar voeding, huisvesting, stalklimaat en management.
Tekst: Kim Sjoers
Bron: Inagro