Onderzoek van Varkens in Nood toont aan dat de brandweer in 2019 gemiddeld bijna 5 keer per week moest uitrukken om dieren te redden uit mestkelders. Jaarlijks zakken honderden dieren door een stalvloer, velen daarvan overleven dit niet, aldus Varkens in Nood.. Varkens in Nood pleit voor een verbod op mestkelders bij nieuw te bouwen stallen en roept op tot het stimuleren van innovatieve en diervriendelijke alternatieven.
Intensieve veehouderij
In de intensieve veehouderij leven varkens en runderen op roostervloeren boven een put die gevuld is met hun eigen uitwerpselen. Volgens Varkens in Nood storten deze vloeren regelmatig in doordat het beton wordt aangetast door de zuren in de ontlasting. Uit onderzoek door Varkens in Nood blijkt dat in 2019 tenminste 240 incidenten zijn gemeld waarbij dieren in een mestput stortten. Dat zijn bijna vijf meldingen per week.
Stikstof
Instorting is overigens niet het enige probleem van mestputten. De combinatie van poep en urine vormt grote hoeveelheden ammoniak. Dit veroorzaakt volgens Varkens in Nood luchtwegproblemen bij dieren en mensen en leidt tot overlast voor omwonenden en verzuring van de omgeving. Het is volgens hen één van de belangrijkste oorzaken van de huidige stikstofcrisis.
Huisvesting
Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: “De veehouderij staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het huidig systeem is onhoudbaar en duurzame landbouw lijkt de toekomst. Dieren huisvesten op roosters boven een gevaarlijke kelder gevuld met hun eigen uitwerpselen is volgens hem dieronvriendelijk, milieuonvriendelijk en niet toekomstbestendig.”
Varkens in Nood
Varkens in Nood roept minister Schouten op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de dieren. De organisatie is een petitie gestart voor een verbod op het huisvesten van dieren boven mestkelders.