Nieuwe maatregelen voor de land- en tuinbouw stapelen zich in een rap tempo op. In de laatste weken voor het kerstreces gooit het ministerie van LNV nog een reeks kamerbrieven over de schutting. Kamerbrieven die op een onacceptabel laat moment komen. Verschillende onderdelen betekenen alweer een grote klap op het verdienvermogen van de boer en tuinder.
De aanwijzing van de nutriënten verontreinigde gebieden, de NV-gebieden zorgt voor grote zorgen aan de keukentafel van boeren en tuinders. Zij kunnen voor 2024 niet meer anticiperen op het verstrekkende beleid dat enorme consequenties zal hebben voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Nota bene verontschuldigd de minister zich er ook zelf voor het feit dat dit juist stappen weg zijn van doelsturing.
Geen effectief beleid
LTO is van mening dat dit geen effectief beleid is voor het verbeteren van de onder meer de waterkwaliteit. Dit zijn wéér tal van geboden en verboden. LTO wil juist dat boeren en tuinders duidelijke doelen krijgen, waarbij ze de ruimte krijgen om met hun vakmanschap daar zelf invulling aan te geven voor het behalen van deze doelen. Het voorgestelde beleid is totaal niet realistisch, gezien het korte tijdspad dat sectoren nu wordt opgelegd. De consequenties in het veld zijn niet te overzien.
Veel vragen
De recente kamerbrieven en maatregelen van het ministerie van LNV over de NV gebieden, GLB en NPLG roepen bij LTO vele vragen op. In aanloop naar het debat heeft LTO de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van alle vragen die leven in de organisatie. Een totaal van acht pagina’s aan gebundelde vragen en verzoeken zijn naar de fracties gestuurd. Gezien de nieuwe politieke verhoudingen in de Tweede Kamer, hoopt LTO op een parlement dat het ministerie bijstuurt naar haalbaar, realistisch en uitvoerbaar landbouwbeleid.
Inbreng van LTO richting Tweede Kamer
Lees hier de inbreng van LTO in aanloop naar het debat over het Landbouw- en Natuurbeleid
Bron: LTO Nederland