Houbraken te Bergeijk hoeft nog niet te stoppen met de mestinname, omdat dit onverantwoord zou zijn. Varkensbedrijven die een contract hebben afgesloten met Houbraken kunnen door een plotselinge innamestop in de problemen komen.
Vastgesteld is dat agrarisch bedrijf met mestdistributie, transport- en loonbedrijf Houbraken meer mest heeft ingenomen dan vergund is, twee silo’s niet afgedekt had en al is begonnen met het hygiëniseren van mest zonder vergunning. Voor deze uitbreidingen had Houbraken nog geen omgevingsvergunning. Houbraken heeft een vergunning voor 25.000 ton drijfmest per jaar. Tijdens controle is vastgesteld dat in 2015 86.050 ton mest is verwerkt en in 2016 al 61.978 ton mest was ingenomen.
Omgevingsvergunning
Houbraken had eerst een vergunning moeten aanvragen voor de uitbreiding in capaciteit en voor het hygiëniseren van de dikke mestfractie met ongebluste kalk. Dat moeten haar concurrenten immers ook doen. "Het lange overleg met de gemeente geeft haar geen vrijbrief om alvast maar te beginnen, de capaciteit fors te vergroten en nieuwe bedrijfsprocessen te starten zonder de vereiste vergunningen" aldus de rechter. De voorzieningenrechter beseft dat handhavend optreden grote gevolgen heeft voor Houbraken, de werknemers en de klanten. Dat Houbraken haar Franse afnemer dreigt kwijt te raken en zich kennelijk genoodzaakt voelt haar personeel op straat te zetten, is het gevolg van de keuze om uit te breiden zonder vergunning en komt voor haar risico. Houbaken heeft echter ook de keuze gemaakt om géén begunstigingstermijn in het besluit op te nemen met betrekking tot de inname van mest. Dat betekent dat het bedrijf direct zou moeten stoppen.
Direct stoppen onverantwoord
De varkensbedrijven die contracten met het bedrijf hebben gesloten kunnen door een dergelijke plotselinge innamestop in problemen komen. Weliswaar kan de inname van mest door het bedrijf zelf direct worden gestaakt, maar verweerder had in dit geval ook rekening moeten houden met de gevolgen voor de varkensbedrijven. Daarom schorst de rechter het besluit . Het hervatten van een onbeperkte inname gaat de voorzieningenrechter echter te ver. Daarom bepaalt de voorzieningenrechter met toepassing van artikel 8:85, eerste lid, van de Awb dat de schorsing vervalt als verzoekster in 2016 meer dan 75.000 ton mest heeft ingenomen.
Korte adempauze
Met deze voorziening krijgt Houbraken een korte adempauze die het kan gebruiken om te overleggen met de provincie en haar klantenbestand af te bouwen. In deze adempauze heeft Houbraken de gelegenheid om een aanvraag in te dienen. Gedeputeerde Staten zal toezien op de hoeveelheid inname mest.
Bron: De rechtspraak