Volgens CDA-kamerlid Derk Boswijk moet landbouwminister Staghouwer in Brussel met de vuist op tafel slaan om derogatie voor Nederland te behouden. Hij wil ook dat premier Rutte hiervoor in actie komt. “Dit is echt Chefsache”, vertelt hij in het Algemeen Dagblad (AD).
Kunstmest geproduceerd door schaars gas
Verlies van derogatie ligt bij veel Kamerleden extra gevoelig omdat het veehouders noodzaakt meer kunstmest te gebruiken, doordat er minder stikstof met dierlijke mest mag worden gegeven. Voor de productie van kunstmest is gas nodig, dat op dit moment schaars is.
“Dit slaat helemaal nergens op”, vindt Boswijk. Het kamerlid wijst er ook op dat de energiecrisis kan uitmonden in een voedselcrisis als kunstmestproducenten de productie afschalen vanwege hoge aardgasprijzen.
Kostenstijging door verlies derogatie
Zijn collega-Kamerlid Pieter Grinwis wijst in het AD op de kostenstijging die verlies van derogatie voor melkveehouders met zich meebrengt. “Zij moeten betalen om mest af te voeren en meer kunstmest kopen. En dat in deze tijd, waarin kunstmest al drie á vier keer over de kop is gegaan. Dit kan de doodsteek betekenen voor veel bedrijven.”
Meer stoppers onder varkenshouders
Tjeerd de Groot van D66 denkt dat vooral varkenshouders zich genoodzaakt zien om te stoppen bij het verdwijnen van derogatie. Dit omdat de kosten van het afvoeren van mest zullen stijgen. Volgens het kamerlid houdt Nederland zich al jaren niet aan de afspraken met Brussel, waardoor de grondwaterkwaliteit ondermaats is. “Brussel is het zat en daar gaat dit om”, aldus De Groot in het AD.
Verlies derogatie is ‘donkere wolk’ boven Nederland
Vorige week kondigde minister Staghouwer aan begin september een concept derogatiebeschikking van de Europese Commissie te ontvangen. Tot die tijd blijft de kwestie als een donkere wolk boven Nederland hangen.
Tekst: Gerben Hofman