De Nederlandse diervoedersector wil een belangrijke bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en aan verlaging van de milieu-impact van dierlijke ketens via de mogelijkheden die diervoeders bieden. Nevedi deelt daarom haar ambities omtrent verduurzaming van diervoeder.
Het project Duurzaam Diervoeder 2030 richt zich op vier duurzaamheidsthema’s: klimaat, biodiversiteit, circulariteit en Europese herkomst. Voor al deze duurzaamheidsthema’s zijn KPI’s ontwikkeld, waarmee de bijdrage van diervoeder aan verduurzaming van dierlijke ketens inzichtelijk wordt gemaakt. Deze aanpak maakt Nevedi meetbaar voor haar leden, de overheid, ketenpartijen en maatschappelijke stakeholders door een monitor voor duurzaam diervoeder te ontwikkelen.
De systematiek van het project is extern getoetst op gehanteerde methodiek en betrouwbaarheid van de meetresultaten. Daarnaast houdt een technische werkgroep met nutritionisten, data-analisten, vertegenwoordigers van bedrijven en het ministerie zelf ook toezicht op de methodologie en de uitvoerbaarheid.
Carbonfootprint verlagen
Nevedi en de varkenssector komen overeen zich gezamenlijk in te zetten voor de realisatie van verschillende ambities. Allereerst is Nevedi voor een verlaging van de carbonfootprint van diervoeder voor varkens van veertig procent in 2030 ten opzichte van 2018. Daarnaast draagt de diervoedersector door advisering en voederwaarde onderzoek van het rantsoen bij aan de verdere verlaging van de carbon footprint van varkensvlees.
Daarnaast stuurt Nevedi op het gebruik van honderd procent ontbossingsvrije soja en palm vanaf 2025 en honderd procent conversievrije soja- en palmproducten vanaf 2030.
Rol van varkens in circulariteit
Volgens Nevedi vervult een varken een belangrijke rol in het meer circulair maken van het voedselsysteem. Enerzijds door de inzet van rest- en bijproducten van voormalige voedingsmiddelen. Anderzijds door het gebruik van grondstoffen die niet-geschikt zijn voor humane consumptie dan wel niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de voedingsmiddelenindustrie.
De ambitie van Nevedi is dan ook om in de periode tot 2030 het aandeel van deze grondstoffen en rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen op 85 procent te handhaven. Daarbinnen wordt ingezet op een verhoging van rest- en bijproducten en voormalig voedingsmiddelen tot veertig procent. Dit is volgens het bedrijf alleen realiseerbaar als de toepassing van deze producten voor opwekking van energie wordt vermeden.
Europese herkomst
Grondstoffen die dichter bij productie en toepassing zijn verkregen, kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Er wordt in de varkenssector al een hoog percentage Europese grondstoffen ingezet. De diervoederindustrie en de varkenssector zetten daarom in op een gelijkblijvend of hoger percentage Europese sourcing van grondstoffen, mits dit niet leidt tot afwenteling op andere ambities en voldoende grondstoffen uit Europa beschikbaar zullen blijven.
Nevedi vindt de samenwerking tussen de diervoederindustrie en de varkenssector essentieel om de keten verder te verduurzamen. Dit gaat gepaard met een focus op het behoud van dierenwelzijn en het ondersteunen van de positie van de boer. De dierlijke ketens hebben namelijk te maken met volatiele (grondstof)markten en markt- en beleidsonzekerheden, wat het behalen van bovengenoemde ambities kan beïnvloeden.
Bron: Nevedi