Na 2021 beleefden Nederlandse varkenshouders ook in 2022 financieel gemiddeld geen best jaar. Dat liet de jaarlijkse inkomensraming die Wageningen Economic Research maandag 19 december zien. Vooral zeugenhouders kampen met negatieve inkomens. In 2023 kan er ook voor zeugenhouders meer perspectief komen, aldus econoom Varkensproductie Robert Hoste.
De afgelopen weken zagen varkenshouders de prijzen al omhoog gaan en de verwachting van Hoste is dat de prijzen de komende maanden doorstijgen. Volgens de econoom is het aanbod varkensvlees in de EU-21 de afgelopen tijd lager geworden. In landen als Duitsland en Denemarken is het aantal varkens respectievelijk tien en zes procent gekrompen. Landen in Oost Europa hebben te lijden onder Afrikaanse Varkenspest en in Spanje geeft PRRS een probleem. Factoren die rechtstreeks invloed hebben op het aanbod. Hoste verwacht daardoor betere prijzen voor Nederlandse varkenshouders.
Vooral zeugenhouders snakken naar betere prijzen om de financiële positie te kunnen versterken. Van de zeugenbedrijven heeft 43 procent te kampen met een heel negatieve kasstroom. Om uit acute liquiditeitsproblemen te komen zijn voor deze bedrijven aanpassingen nodig, bijvoorbeeld het tijdelijk stopzetten van aflossingen. Op de langere termijn moeten zeugenhouders ook nog eens rekening houden met nieuwe investeringen. Denk hierbij aan vrijloopkraamhokken en maatregelen om aan het Beter Leven Keurmerk te voldoen.
Tekst: Gerben Hofman