De varkenshouderij is verrijkt met een nieuw innovatieplatform genaamd het ‘Pig Pioneers Platform’ (PPP). Innovatieaanjager en gezicht van het platform, Mark Vossen, sneed op 10 oktober de taart aan om dit nieuws met de pers te delen. Het platform moet de varkenshouderij gaan helpen om uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. “Om innovatie te realiseren, is het noodzakelijk om buiten de kaders te denken. Wij verbinden partijen en ondersteunen varkenshouders bij het zetten van hun volgende stap. Zo creëert het PPP een etalage van wat de varkenshouderij te bieden heeft.”
Het Pig Pioneers Platform wordt ondersteund door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuur (LVVN). Waar POV zich richt op de actualiteit, onderscheidt het PPP zich door innovatieve toekomstplannen binnen de varkenshouderij te ondersteunen. Aldert van Eck, LVVN manager Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn, benadrukt het belang van goed innovatiebeleid. “Nieuwe manieren van samenwerken zijn cruciaal om ideeën verder te ontwikkelen, zeker in een tijd die veel maatschappelijke uitdagingen kent.” Hierbij gaat het niet alleen om technologische innovaties, maar om het gehele innovatie-spectrum, zoals sociale en economische innovaties. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van de samenwerking tussen verschillende schakels binnen de keten. Door gezamenlijke doelen te stellen en langetermijncontracten af te sluiten, ontstaat er meer stabiliteit, transparantie, en sociale en economische zekerheid voor alle partijen.
Hoe werkt het?
Het Pig Pioneers Platform is onderverdeeld in drie stromen.
- ‘Bottom up’ initiatieven: dit zijn initiatieven afkomstig van de varkenshouder. POV-voorzitter Linda Verriet licht toe: “Varkenshouders lopen allemaal wel eens tegen problemen aan en pionieren veel op hun bedrijf. Het is jammer dat deze ideeën niet altijd zichtbaar zijn of van de grond komen. Daarom biedt het PPP ondersteuning bij de bemiddeling en uitvoering van innovatieve voorstellen. PPP gaat daarmee verder dan ‘Het Beste Idee van Varkensland’ (HBIVV), dat enkel winnaars een podium biedt. Wel werkt PPP nauw samen met HBIVV om innovatie in de sector te stimuleren.” Van Eck bemoedigt deze beweging en vult aan: “Door theorie en praktijk samen te brengen en de verbinding tussen beleid en de dagelijkse bedrijfsvoering te versterken, helpen we elkaar verder.” De ambitie van het PPP is om jaarlijks ten minste vijf initiatieven te ondersteunen.
- Cross-over initiatieven: binnen deze stroom wordt ingezet op de visie ‘beter goed gejat dan slecht bedacht.’ Agrarische sectoren kunnen veel van elkaar leren. Daarom besteedt Vossen graag aandacht aan ontwikkelingen die plaatsvinden in andere sectoren. Vossen verwees naar de winnaar van de Dutch Dairy Challenge als voorbeeld. Stan Bosman bedacht een manier om stallucht via een drainagesysteem in de bodem te brengen als voeding voor het bodemleven. Het PPP wil daarbij het statement maken dat de varkenshouderij veerkrachtig en innovatief is. De ambitie is om het komende jaar ten minste één cross-overconcept te realiseren binnen de topsectoren.
- Top-down initiatieven: binnen deze stroming richt het PPP zich op strategische innovatie met een langetermijnvisie. Het creatieve adviesteam speelt hierbij een sleutelrol. Zij kijken vooruit naar de positie van de varkenshouderijsector over enkele jaren. Hun doel is om innovaties aan te jagen en ondernemers te inspireren met nieuwe ideeën. Om dit te bereiken, introduceert het PPP een incubatielijn waarbij per jaar vier innovatieve ideeën worden gepresenteerd. Een wisselend adviesteam analyseert wat de sector nodig heeft om impact te creëren en nieuwe innovaties, zowel van bovenaf als van onderaf, te stimuleren. Het PPP hoopt hiermee ondernemers aan te moedigen om vernieuwende stappen te zetten.
Eerste onthullingen
Tijdens de persbijeenkomst gaf het PPP een eerste inkijkje in één van de incubatie-ideeën. Vossen licht toe: “Het project is nog in ontwikkeling, maar de eerste stappen zijn gezet. We willen de ‘code van het varken’ kraken en het dier laten communiceren met de mens. Technologie speelt hierbij een sleutelrol. We werken aan de ontwikkeling van slimme oormerken die direct kunnen communiceren met kunstmatige intelligentie- en deep intelligence-modellen. Door deze technologie kunnen we kennis koppelen en voorspellingen doen. Dat verbetert niet alleen de arbeidsefficiëntie, maar stelt ons ook in staat om meer te leren over het varken zelf. Denk bijvoorbeeld aan vroege signalen van ziekten of de juiste momenten voor inseminatie. Hoewel dit nu misschien nog als toekomstmuziek klinkt, willen we de juiste partijen samenbrengen om deze innovatie aan te jagen en werkelijkheid te maken.”
Tekst: Annabel Klein Woolthuis