Na enkele moeilijke jaren bloeide de varkenshouderij in 2023 op. En ook de eerste helft van 2024 laat een positief verloop zien. Dit is natuurlijk geen reden om achterover te leunen. Want hoe de toekomst van je bedrijf er op de korte en (middel)lange termijn uitziet, dat heb je grotendeels zelf in de hand. Denk hierbij aan de economische aspecten, maar ook andere aspecten die minder vaak de aandacht hebben zijn van cruciaal belang. ABAB legt het verhaal achter bedrijfscontinuïteit uit.
De meeste ondernemers in de varkenshouderij, maar zeker ook in andere sectoren, worden voor het grootste deel geleefd door de waan van de dag. Het bedrijf slokt vrijwel alle tijd en aandacht op en er is gewoon geen gelegenheid om aan eens na te denken over de bedrijfscontinuïteit.
Dit kan vergaande consequenties hebben als de externe omstandigheden in de toekomst gaan veranderen of als er onverhoopt iets met jezelf gebeurt. Bedrijfscontinuïteit is dan ook een cruciaal aspect voor elke onderneming en de varkenshouderij vormt hierop zeker geen uitzondering volgens ABAB.
Wat is bedrijfscontinuïteit?
Bedrijfscontinuïteit verwijst naar het vermogen van jouw bedrijf om de essentiële functies te blijven uitvoeren tijdens en na een verstoring. In de varkenshouderij, een sector die gekenmerkt wordt door zowel diergezondheidsrisico’s als marktrisico’s, is het waarborgen van de continuïteit van essentieel belang.
Tegelijk is dit een zeer complex en veelomvattend onderwerp, waarbij het lastig is om te bepalen waar te beginnen en wat er allemaal moet worden geregeld. Dat is, naast tijdgebrek, dan ook de belangrijkste reden voor varkenshouders en andere ondernemers dat het onderwerp vaak te weinig aandacht krijgt.
Verschillende risico’s
Bij bedrijfscontinuïteit horen verschillende risico’s. Voorbeelden zijn het waarborgen van de financiële stabiliteit, het welzijn van de dieren en het behoud van een marktpositie. Denk hierbij ook aan diergezondheid, juridische, milieu en overlijdensrisico’s.
Natuurlijk zijn varkenshouders tegen veel geïdentificeerde risico’s verzekeren. Maar dat is in veel gevallen niet voldoende. In een bedrijfscontinuïteitsplan komen onder andere ook noodplannen en samenwerking met externe partijen aan bod. In hoeverre heeft u een draaiboek gereed bij het ontstaan van een noodsituatie?
De juiste hulp
Een gerichte aanpak begint bij een bewust gepland moment om er samen met het gezin en de mogelijke bedrijfsopvolgers ongestoord over te praten. Kies hierbij een rustig moment op de dag of in de avond uitkiezen. Zet de telefoons even helemaal uit en neem een paar uur de tijd om nader tot elkaar te komen.
Als iedereen het belang van de bedrijfscontinuïteit erkent, ontstaat er vanzelf ruimte voor inzichten, inspiratie en ideeën. Vaak wordt juist dit bewustzijn onderschat volgens ABAB. Vervolgens is verstandig om professionele expertise in te schakelen om aan de slag te gaan met bedrijfscontinuïteit.
Thema’s voor een bedrijfscontinuïteitsplan
Specialisten van ABAB hebben een bedrijfscontinuïteitsplan opgesteld, dat aan de hand van verschillende thema’s alle relevante onderwerpen behandelt. Deze thema’s zijn onder andere persoonlijk, levenstestament, bedrijfscontinuïteit korte termijn en bedrijfscontinuïteit (middel)lange termijn.
Bron: ABAB