Goed nieuws voor de ontwikkeling van duurzame desinfectiemethoden: het Europees Chemisch Agentschap (ECHA) heeft een aantal nieuwe werkzame stoffen goedgekeurd voor gebruik in desinfectie; waaronder actief chloor uit in situ productie. Uniek aan deze in situ technologie is het feit dat er door middel van elektrolyse op locatie een desinfectiemiddel wordt geproduceerd op basis van water en zout. Dit maakt de traditionele productie, transport en opslag van chemicaliën overbodig.
Een nieuw tijdperk in desinfectie
De in situ technologie staat al jaren in de belangstelling als duurzaam desinfectiemethode; omdat uit verscheidene onderzoeken blijkt dat het bij veel lagere concentraties net zo effectief is als conventionele chemicaliën. Bij de elektrolyse van zout en water ontstaat een mengsel van werkzame stoffen, waarvan de voornaamste component onderchlorigzuur (HOCl) is, een lichaamseigen afweerstof. Concreet betekent dit dat er met minder desinfectiemiddel een hogere werkzaamheid wordt gehaald, wat milieuvriendelijker, veiliger en voordeliger is. Het oordeel van ECHA dat deze technologie werkzaam en veilig is, opent het pad voor een nieuw tijdperk van desinfectie.
Lange adem
In Nederland is het bedrijf Watter BV uit Assen betrokken bij de ontwikkeling en regelgeving van deze technologie. Directeur Alfred Koop is blij met de goedkeuring, maar legt uit dat er nog wel enkele bureaucratische hordes te nemen zijn. “Voorheen kende elk Europees land zijn eigen regels omtrent desinfectiemiddelen. Dit betekende dat een Nederlandse toelating niet rechtstreeks over te nemen was door andere landen. Het ECHA heeft goed werk geleverd om dit te harmoniseren, maar dit proces kostte wel 14 jaar.”
“Onze apparatuur staat al jaren in meerdere Europese landen onder nationale wetgeving; en wordt breed ingezet van de agrarische tot de industriële en gezondheidssector,” vertelt Koop. Al eerder had de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), na onderzoek, geconcludeerd dat de Watter-technologie geen gevaar op residuen vormt.
Desinfectie van drinkwater
Het desinfecteren van drinkwater is één van de meest uitdagende hygiëne-aspecten van de veehouderij; vanwege de fijne balans tussen effectiviteit en veiligheid. Bij veel traditionele middelen is vaak gebruik gemaakt van een onderhouds- en reinigingsdosering, maar verwarring en daardoor overdosering ligt al gauw op de loer. De hoge concentraties van de reinigende dosis zijn schadelijk voor dier en milieu. Hierdoor kunnen chemische residuen terecht komen in vlees, eieren en melk. Dit is met in-situ technologie uitgesloten.
Reductie chemicaliëngebruik
De Europese goedkeuring van deze werkzame stof als drinkwater desinfectant is dan ook een enorme stap voor het verminderen van het chemicaliëngebruik. Daarmee is het goede van desinfectie behouden en worden de negatieve consequenties teruggedrongen.
Bron: Watter