Harrie (66, links) en Jarno (38) runnen samen met hun vrouw en moeder Josefien (65) fokbedrijf Brummelhuis. Ook de jongste generatie is actief betrokken bij het bedrijf. Dochter Stella Brummelhuis maakt regelmatig een Vlog over het bedrijf, welke verschijnen op de facebookpagina van Topfok Fokkerijgroep Oost.
In Oost-Nederland is een fanatieke schare gebruikers van de Terra-lijn, de onderscheidende bloedlijn van de Topigs 50 en de meer recente TN50-lijn. Samen met enkele collega’s behield Harrie Brummelhuis de T-lijn voor de varkenshouderij. Het bleek een vooruitziende blik, want inmiddels is de Terra een lijn die past bij de Noordwest-Europese houderij. Maar vanwege al het geweld op de wereldmarkt wordt dat niet altijd gezien.
Vanuit de zichtstal van de familie Brummelhuis is een bonte verzameling van biggen te zien. Bont in kleurstelling welteverstaan, want de tomen zijn uniform. Het zijn nakomelingen van een Terra-zeug van de familie B rummelhuis. Harrie, Josefi en en Jarno Brummelhuis runnen in maatschap de onderneming, bijgestaan door Jarno’s vrouw Marije. De familie heeft echt fokkerijbloed door de aderen stromen. Harrie Brummelhuis startte in 1975 zijn bedrijf in Hoge Hexel en werd vrijwel meteen subfokker voor Cofok, één van de vele fokkerijorganisaties die Nederland toen rijk was.
Het pad van subfokken heeft Brummelhuis sindsdien niet meer verlaten. Vandaag de dag biedt de thuislocatie plaats aan 500 zeugen van de zuivere Landraslijn voor de productie van meerdere Topigs foklijnen en een kleine populatie van de Terra-lijn (T-lijn). “We zijn heel fl exibel in aanbod. We kunnen de TN50 en TN70 leveren, maar ook de oude Topigs 50-zeug kunnen we hier nog produceren”, vertelt Harrie Brummelhuis.
De Terra-lijn staat bekend om haar goede moedereigenschappen
Terra-lijn
Bij het noemen van de Topigs 50 en de TN50 wordt Harrie zichtbaar enthousiast. Niet heel onlogisch voor wie de historische band van de familie Brummelhuis en dit Topigs-product kent. Harrie was – samen met een groep collega-veehouders verantwoordelijk voor het behoud van de Terra-lijn, de zuivere lijn die samen met het Nederlands Landras in eerste instantie de Topigs 50 vormde en later de TN50. “De Terra heeft zoveel voordelen in de huidige varkenshouderij. Deze lijn wordt zwaar ondergewaardeerd”, vertelt Brummelhuis.
De band tussen Brummelhuis en de Terra werd al gesmeed toen B rummelhuis nog voor Cofok als subfokker produceerde. De Terra was in die fokkerijorganisatie als een experimentele lijn opgezet; een hybride zeug, gevormd uit een drietal rassen: het Saddleback-varken werd gecombineerd met een kruising van het Schwäbisch-Hällisch varken met Amerikaans Hampshire bloedvoering. Met een modern kruisingsprogramma trachtte Cofok de maximale heterosis te realiseren. Vrij uitzonderlijk eind jaren 70.
De Terra-lijn – gekruist met de Cofok NL – ontwikkelde zich in de loop van de jaren tot een gewaardeerd fokkerijproduct bij Cofok. Het kenmerkte zich als een zeug met goede moedereigenschappen en een sociaal karakter. Dat had Brummelhuis in zijn eigen bedrijf ondervonden, waar hij sinds 1975 dragende zeugen niet aangebonden had en sinds 2001 al in een groep hield. “Dat zijn eigenschappen die vandaag ook nog heel belangrijk zijn in de varkenshouderij. Op ons eigen bedrijf houden we zeugen in vrijloopkraamhokken. Niet elk type zeug past bij dat concept, maar de Topigs 50 past daar prima in dankzij de rust en het karakter van de Terra-lijn.”
In een vrijloopkraamhok past de Terra-lijn uitstekend
Eigen kernfokkerij
Het had weinig gescheeld of de varkenshouderij had bijna niet meer kunnen profi teren van deze eigenschappen. Toen Dumeco Breeding, waarin Cofok eerder in opgenomen was, opging in Topigs, stond de Terra-lijn op de nominatie om te verdwijnen. Dat stuitte op veel weerstand in het oosten van Nederland, waar Brummelhuis samen met enkele collega-subfokkers een fl inke schare gebruikers had weten te verwerven. Dat had veel pionierswerk gevraagd, want de voordelen van de Terra-producten zaten vooral in gebruikerseigenschappen die in de toenmalige huisvestingssystemen niet direct tot uiting kwamen.