Om aan de laatste dierwelzijnseisen te kunnen voldoen was er een update van de inrichting van de stallen van SFR nodig. Bij de verbouwing in 2012 zijn er meer kraamstallen en biggenhokken bij gekomen en is er groepshuisvesting gerealiseerd. Na deze verbouwing is SFR zo goed als een gesloten bedrijf geworden. Dit had een positieve invloed op het kunnen uitvoeren van het onderzoek en de bio-security op het bedrijf.
Naast de veevoedkundige onderzoeken die SFR uitvoert, draaien de stallen als een regulier praktijkbedrijf. Doordat in het onderzoek zo veel mogelijk naar de praktijksituatie is gekeken. SFR had 2900 plekken voor vleesvarkens, afgelopen jaar hebben die een gemiddelde groei van ruim 1000 gram per dag gerealiseerd, dankzij een goede diergezondheid, perfecte klimaatvoorzieningen en de juiste voeding.
De kraamstallen
Om deze goede resultaten te kunnen behalen is het van groot belang dat de voorzieningen van topkwaliteit zijn, de oude inrichting voldeed hier niet meer aan. Zo komt er nieuwe plafondventilatie, nevelkoeling, een vernieuwd voersysteem en nieuwe kraamhokken. In de nieuwe kraamstallen kunnen de zeugen ook in het kraamhok loslopen, dit zorgt voor een verbeterd dierwelzijn en een zo goed mogelijk mogelijke verzorging. Uniek aan deze kraamhokken is de balansvloer die gerealiseerd is. Deze balansvloer gaat omhoog wanneer de zeug gaat staan, hierdoor kunnen de biggen niet onder de zeug terecht komen.
Door deze innovatie is het streven om het percentage doodliggers te verminderen, zodat de totale uitval met twee procent is teruggebracht. In elk kraamhok is een elektrische verwarmingsplaat geïnstalleerd, welke gestuurd zijn door de klimaatcomputer. Het grote voordeel van deze warmteplaten is dat de gehele plaat gelijkmatig verwarmd is, hierdoor is de stal nu aardgas-vrij. Met de komst van de nieuwe led-dag-verlichting is het energieverbruik naar beneden gebracht en is het licht gelijkmatiger verdeeld over de hokken.
Wegen in het kraamhok
Er is in vier kraamhokken een testopstelling gemaakt waarin de zeug 24/7 in het kraamhok gewogen wordt. Hierdoor hoeft het varken niet meer naar de weegschaal gebracht te worden waardoor het dier minder stress ervaart. Dit systeem maakt het mogelijk om vlak voor en na het werpen de zeugen beter te kunnen monitoren. De data die dit oplevert kan mogelijk nuttig zijn voor een toekomstig onderzoek.
In de oude situatie werd de kraamstal door voergangventilatie geventileerd, dit is nu aangepast naar plafondventilatie. Hierdoor is het stalklimaat in de kraamhokken overal gelijk en kan de zeug overal tochtvrij liggen. Dankzij de nieuwe nevelkoeling is de inkomende lucht gekoeld, dit zorgt voor voldoende frisse lucht. “Door de frisse lucht is zowel het dierenwelzijn als het werkklimaat voor onze medewerkers verbeterd” vertelt Alwin Koobs, Farmmanager Varkens.
Afgelopen jaar is de ventilatie al aangepast bij de vleesvarkens. Door het nieuwe ventilatiesysteem is het klimaat in alle hokken verbeterd, en in het gehele hok gelijk. Hierdoor zijn de varkens meer op hun gemak, wat leidt tot meer dierenwelzijn en een aanzienlijke vermindering van het staartbijten.
Voersysteem
Een van de belangrijkste aspecten van het veevoedkundig onderzoek is het precies en flexibel kunnen sturen van het voeren van de varkens. Daarom is tijdens deze renovatie een geheel nieuw voersysteem geïmplementeerd. Hierdoor kan er voor elke proef een nog betere en flexibelere voerverstrekking worden gerealiseerd.
Bron: Schothorst Feed Research