Hoofdfoto: Vlnr. Quirijn Dees (Vereijken Hooijer), Nancy Verhaege, Rik Bogaert en Geert Carbon (distributeur BvbA Vanpeteghem A&G) voor de nieuwe stal
De komende weken volgen we in verschillende blogs de Belgische familie Bogaert-Verhaeghe en de ontwikkelingen in de bouw van hun gloednieuwe kraamstal in Ledegem (BE). Vorig jaar testten zij vier Pro Dromi® Classic hokken, en inmiddels bouwen ze een stal met maar liefst 104 van deze kraamhokken. Een bijzonder project dat we graag met je volgen.
Leer in deze eerste blog de familie kennen: waarschijnlijk ben je wel benieuwd waarom ze hebben gekozen voor dit kraamsysteem. Lees meer over de uitdagingen en bijzonderheden die de familie op hun pad tegenkomt. En vergeet vooral niet de foto's te bekijken van dit bijzondere project!
Antibiotica vrij: laureaat voor dierlijke gezondheid
Al zo’n twintig jaar is de familie Bogaert-Verhaeghe actief in de sector; hun varkenshouderij in de gemeente Ledegem is een begrip in de regio. Mede door de medische achtergrond van zijn vrouw (van origine verpleegkundige) ontdekte de varkenshouder gaandeweg de gelijkenissen tussen de medicatie van mens en dier. Hun streven werd het antibioticagebruik zoveel mogelijk terug te brengen, en zelfs antibioticavrij te werken. De laatste jaren lukt dat steeds beter; zo’n 98% van hun dieren wordt van geboorte tot vleesvarken zonder medicatie grootgebracht. Niet zo gek dat ze door een jury van deskundigen zijn voorgedragen voor het Belgische EU PiG laureaat dierlijke gezondheid!
Vier kraamhokken op proef
Aangezien hun bestaande kraamstalafdeling aan vervanging toe is, en er steeds meer aandacht is vanuit de markt voor dierenwelzijn, viel hun oog op de vrijloop kraamhokken. Bij deze keuze ging de familie niet over één nacht ijs. Na gesprekken met Sterksel en de universiteit van Wageningen werd eerst een proefafdeling van vier kraamhokken opgebouwd volgens het Pro Dromi® Classic systeem. Uitgerust met een camera én met de inzet van een student werden de resultaten in de vrijloopkraamhokken beoordeeld. De testruimte is nu ruim 2 jaar en 7 maanden in gebruik.
De Pro Dromi Classic proefstal is uitgebreid op de proef gesteld met camera (foto boven) én student
Duurzame varkenshouderij
Uit het onderzoek in de proefstallen blijkt dat zeugen fitter en socialer zijn, meer voer opnemen en een hogere melkproductie hebben. Daardoor zijn de biggen zwaarder bij het spenen, na vier weken zo’n 800 gram per big in vergelijking met de gewone kraamstal. Waardoor ze een voorsprong hebben van ruim twee kilo op een leeftijd van tien weken. Verder hebben ze minder last van speendip. En de ‘Nanny’, een apart hokje voor biggen, verhindert het doodliggen. Allemaal punten die bijdragen aan een duurzame varkenshouderij en die de familie heeft doen besluiten hun nieuwe stal om te bouwen met maar liefst 104 Pro Dromi® Classic kraamstallen!
Leermomenten
,,Door eerst kennis en ervaring met de proefstal op te doen, zagen we dat het vastzetten of vrijlaten van de zeug moeilijk ging”, vertelt de varkenshouder. ,,In de vrijloopstand is het soms moeilijk en gevaarlijk om bij de zeug te komen. Daarom maken wij nu om de twee kraamhokken een extra gang, zodat we makkelijker de zeug controleren, en eenvoudiger het hekwerk bedienen. Op die manier is het mogelijk de zeug te fixeren tijdens het werpen en vrij te laten kort na het werpen.” Daarnaast kon de familie alvast de nieuwe manier van werken eigen maken, zodat de overstap naar een volledige stal minder groot zou zijn.
Welzijn van de dieren
De kraamstal heeft twee klimaatzones, waardoor de zeug koel en de biggen warm worden gehuisvest. De zeugen liggen zo in een constante lage omgevingstemperatuur. Daarnaast hebben de dieren meer bewegingsvrijheid. Hun voeropname en melkproductie verloopt daarom beter; de zeug verliest minder gewicht en dat heeft weer een positief effect heeft op haar leeftijd en de volgende drachtperiode. Bovendien worden de biggen sneller achtereen geboren en zwaarder gespeend, waardoor ze makkelijker zonder antibiotica de opfokperiode doorkomen. En ze vertonen vaker natuurlijk gedrag, zoals nestgedrag en sociale interactie met andere biggen. Dankzij deze diervriendelijke manier van werken hoopt de familie Bogaert-Verhaeghe ook betere resultaten te behalen.
PS: Ook zo benieuwd hoe de uiteindelijke stal eruit gaat zien? Kijk voor meer info en meer foto's op onze website. De volgende blog over de familie Bogaert-Verhaeghe gaat over klimaatneutraal bouwen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Bron: Vereijkenhooijer