Dijksma geeft in de kamerbrief, naar aanleiding van Kamervragen over kraamboxen voor zeugen, aan de kraamboxen niet te willen verbieden. Daarnaast is ze niet bereid om vrijloop kraamboxen zoals Pro Dromi bij nieuwsbouw verplicht te stellen. Wel pleit ze voor een Europese standaard voor kraamhokken waarbij zeugen meer onderling contact kunnen hebben.
Aanleiding van de Kamervragen was een recent gepubliceerd rapport ‘Einde aan de kraambox; Een onderzoek naar het welzijn van zeugen in kraamboxen en alternatieve huisvestingssystemen’ van de Stichting Varkens in Nood.
Dijksma geeft aan bekend te zijn met de Pro Dromi stalconcepten en zegt hier het volgende over. De Pro Dromi stalconcepten zijn een perspectiefvolle innovatieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn, diergezondheid en economisch rendement in de zeugenhouderij, maar staat nog in de kinderschoenen. Enkele praktijkbedrijven zijn gestart met dit concept. Ook internationaal is er veel interesse. De praktijkbedrijven ondervinden echter nog diverse problemen, waaronder een verhoogd percentage doodgelegen biggen. Het houderijsysteem van Pro Dromi moet nog verder geoptimaliseerd worden onder praktijkomstandigheden voordat het breed in Nederland en andere landen kan worden uitgerold.
In goed overleg met het bedrijfsleven en Wageningen UR is besloten dat het onderzoekstraject eind 2013 zou worden afgerond omdat het Pro Dromi concept gereed was voor introductie in de markt. Op basis van de ervaringen tot nu toe van de eerste praktijkbedrijven blijkt dat het stalconcept nog verder geoptimaliseerd moet worden. Dijksma vindt dan ook dat het bedrijfsleven hier primair verantwoordelijkheid voor is. Dijksma zal in gesprek gaan met de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de betrokken ondernemers, om na te gaan welke knelpunten er zijn bij de praktijkimplementatie en hoe ik het bedrijfsleven kan ondersteunen bij de optimalisering van Pro Dromi stallen via bestaande financiële regelingen van Rijk en provincies (Topsector Agri & Food, Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP-3) van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid).
Foto: Cathy Stanley
Meer informatie
Ministerie van Economische Zaken
W.: www.rijksoverheid.nl