Het televisieprogramma Brandpunt zond op 21 april een reportage uit over de opmars in ons bloed van hepatitis E.
Volgens Brandpunt ziet Sanquin Bloedvoorziening, na steekproeven te hebben gedaan, steeds vaker hepatitis E. in het bloed. Met name verzwakte mensen kunnen ziek worden na besmetting en in uitzonderlijke gevallen eraan overlijden.
Omdat het virus ook bij varkens voorkomt zijn NVV en LTO gevraagd te reageren op de uitzending.
Reactie
NVV en LTO hebben Brandpunt laten weten dat Hepatitis E. inderdaad bij varkens voorkomt. Niet alleen in de gangbare varkenshouderij, ook in andere houderijsystemen zoals in de biologische varkenshouderij.
Het virus is echter ook aanwezig bij wild, zoals wilde zwijnen en herten. Bij varkens wordt type 3 gevonden. Van Hepatitis E. worden varkens niet ziek. Zij bouwen afweerstoffen op tegen het virus.
Monitoring
NVV en LTO wijzen er met nadruk op dat de gezondheid van varkens in Nederland zeer secuur wordt gemonitord. Gerenommeerde instituten als het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doen dit in nauwe samenwerking met de veehouderij.
Hygiëne
De Nederlandse varkenshouderij kenmerkt zich bovendien door de strikte hygiëne. Zo gelden er niet voor niets zeer strenge regels voor het betreden van bedrijven. Deze regels worden toegepast om ziekteoverdracht tussen dieren onderling en mensen te voorkomen.
Belangrijk
Hoe Hepatitis E. precies bij mensen terechtkomt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het virus veel voorkomt in landen met een slechte hygiënesituatie. Bij het onderzoek naar Hepatitis E. is het zeer belangrijk dat hier ook naar gekeken wordt.
Zoönose
Hoewel Hepatitis E. een zoönose is (een ziekte dat van dier op mens over kan gaan), kan het virus niet vergeleken worden met BSE of Q-koorts. Het gaat om totaal verschillende ziekteverwekkers.
Varkensvlees
Het eten van varkensvlees is veilig. Het advies bij alle voedsel luidt altijd om etenswaren hygiënisch te bereiden en vlees goed te verhitten voor consumptie. Dat is voor varkensvlees niet anders.
Goede keukenhygiëne is altijd belangrijk om besmetting met ziekteverwekkers door voedsel te voorkomen.
Meer informatie
NVV
W.: www.nvv.nl