Op 95 procent van de varkensbedrijven die gelten aankopen worden de dieren bij aanvoer wel degelijk afgezonderd in een quarantainestal. Maar op slechts 54 procent van de bedrijven is er een aparte hygiënesluis aanwezig voor die quarantainestal.
Dat blijkt uit een bevraging van het Team Varkensgezondheidszorg van de Vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) in samenwerking met Veepeiler.
Drieledige enquête
68 veehouders namen deel aan de bevraging. De bedrijfsgrootte bedroeg gemiddeld 467 zeugen (mediaan 300, min. 85, max. 2.500 zeugen). De bedrijven werkten met verschillende wekensystemen namelijk 1-week (14 %), 2-week (6 %), 3-week (31 %), 4-week (37 %) en 5-week (12 %).
De enquête werd opgesteld in drie grote onderdelen namelijk: aankoopbeleid, quarantaine en adaptatiemaatregelen. Hierbij de resultaten aangaande de quarantaine.
Quarantaine
- Op 95 procent van de aankopende bedrijven werden gelten na aankoop afgezonderd in een quarantainestal.
- De quarantainestal was in de meeste gevallen een aparte stal op het bedrijf (62%).
- Op sommige bedrijven werden de gelten gehuisvest in aparte afdeling in een stal waar ook andere dieren aanwezig waren (35%) of quarantaine op een andere locatie, gevolgd door een interne quarantaine op het bedrijf zelf (3%).
- Op 86 procent van de bedrijven met een quarantaine, werd het all-in/all-out principe toegepast.
- Maar slechts op 54 procent van de bedrijven was een aparte hygiënesluis aanwezig voor de quarantainestal.
- De mediaan van de duur van de quarantaineperiode was 42 dagen (min. 14 – max. 140 dagen).
Voor een overzicht van de antwoorden klik Resultaten quarantaine
Bron: naar Elise Bernaerdt in Varkensbedrijf editie België juli 2020