1-op-1 aandacht voor zeugen in de kraamstal én de dekstal zorgt voor topprestaties. Met Nedap Kraamstal Voeren voorziet het Groenlose technologiebedrijf in de groeiende behoefte aan volautomatisch precisievoeren binnen de varkenshouderij. Varkenshouders in onder meer Nederland, China, Engeland, Frankrijk en Spanje hebben het systeem inmiddels naar volle tevredenheid in gebruik. De resultaten tonen een forse afname van de kosten (zoals voer) aan én een toename van de directe opbrengsten.
De familie Elshof introduceerde enkele maanden geleden Nedap Kraamstal Voeren op hun gesloten varkenshouderij in Marum. Zij hebben ervoor gekozen de zeugen vanaf het moment dat ze de kraamstal in komen, tot twee dagen na werpen, tweemaal daags te voeren. Daarna wijzigt het schema naar viermaal daags, verdeeld over de dag, en elke dag een beetje meer. “We werken op ons bedrijf met vier voercurves, met bijvoorbeeld aparte curves voor eersteworps of magere zeugen. We weten dus exact hoeveel een bepaalde zeug verstrekt krijgt”, laat Edwin Elshof enthousiast op zijn telefoon zien, waarmee hij ingelogd is op de online omgeving van Nedap.
“Wat de optimale voercurve of het juiste aantal voermomenten exact is weten we nog niet, maar dat anders voeren in de kraamstal effect heeft is overduidelijk. De zeugen zijn in een betere conditie als ze uit het kraamhok komen. Ze krijgen kleinere porties, gaan vaker staan en drinken daardoor ook meer. Dat zorgt voor een betere conditie, meer melk en meer biggen. We zaten eerst op 27 tot 28 biggen per zeug, nu op 30." Doordat de voerverstrekking veel constanter is, is ook de uierspanning constanter. Dit zorgt er weer voor dat de biggen meer melk kunnen drinken, harder groeien en dus zwaarder zijn bij het spenen. Mogelijkheden om verder te experimenteren zijn er gelukkig genoeg: het systeem kan werken met een onbeperkt aantal voercurves en 24 voermomenten per dag.
Ook ’s nachts voeren behoort tot de mogelijkheden. Elshof merkt bovendien dat hij flink minder voer nodig heeft en dus bespaart op zijn voerkosten. “Voorheen, toen we nog voerden middels een ad lib systeem, voerden we gemiddeld tot 10 kilo aan het eind van de curve, nu nog maar 7,5 kilo”. Elshof concludeert dat als deze resultaten zich voortzetten, hij zijn investering in Nedap Kraamstal Voeren binnen slechts 1.5 jaar terugverdient.
Ook geschikt voor de dekstal
Nedap Kraamstal Voeren is niet alleen geschikt als voersysteem voor in de dragende zeugen stal. Ook de zeugen in de dekstal kunnen automatisch en individueel worden gevoerd met het systeem. De familie Gijsbers uit Loosbroek opende op 31 oktober haar volledig vernieuwde bedrijf, waar naast de kraamstal eveneens in de dekstal gevoerd wordt middels Nedap Kraamstal Voeren. “Onze zeugen krijgen nuook in de dekstal meerdere porties voer per dag. Dat maakt voor ons de cirkel rond: onze dynamische groepen voeren we met Nedap Varkens Voerstations. Nu we gebruik maken van Kraamstal Voeren in zowel kraam- als dektal, worden de zeugen op ons bedrijf gedurende hun gehele levenscyclus automatisch en individueel gevoerd!”, zegt Gijsbers enthousiast.
Actieprijs €199,- per zeugenplaats
Tot 1 mei 2016 is er een actiekorting. Voor €199,- voert ut uw individuele zeug geautomatiseerd in de kraam- en dekstal. de actie geldt voor 20 stuks. Probeer het uit en bestel via: www.nedapkraamstalvoeren.nl
Meer informatie
Nedap Livestock Management
Parallelweg 2
7141 DV Groenlo
T.: +31 (0)544 471444
E.: livestockmanagement@nedap.com
W.: nl.nedap-livestockmanagement.com