Volgens de prognose van april van het Amerikaanse ministerie van landbouw zal de wereldwijde varkensvleesproductie in 2021 vijf procent hoger zijn dan in 2020 en 101,5 miljoen ton bedragen. Dit komt onder meer door het herstel van de varkensstapel in China en Vietnam na de Afrikaanse varkenspestcrisis.
In China is de varkensvleesproductie toenemen met elf procent (tot 40,5 miljoen ton) en in Vietnam met vijf procent (tot 2,6 miljoen ton). De verbeterende economische situatie en de mogelijkheid van verdere exportuitbreiding zullen ook de productiegroei in Brazilië met drie procent (tot 4,3 miljoen ton) en Rusland met tweeënhalf procent (tot 3,7 miljoen ton) ondersteunen. In de Verenigde Staten blijft het productievolume vanaf 2020 op het niveau en kan het oplopen tot 12,8 miljoen ton.
Toename varkenspopulatie
De toename van de varkenspopulatie in de EU in december 2020 (met 2,2 procent) en vooral de biggen (met 5,9 procent) resulteert in een toegenomen slachting van varkens begin 2021. In januari-februari 2021 is de industriële slachting van varkens in de EU toegenomen met anderhalf procent ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2020 en bedroeg 3.966.000 ton.
Van de grootste varkensvleesproducenten in de EU werd een toename van het slachten opgemerkt in; Denemarken (met zestien procent), Polen (met vijfenhalf procent en Spanje (met één procent). In Duitsland is het slachten met vier procent verminderd en in Frankrijk met drie procent. Volgens de kortetermijnprognose van maart 2021, is varkensvleesproductie in de EU in 2021 0,7 procent hoger zijn dan in 2020 en 23,4 miljoen ton bereiken.
Varkensvleesproductie in Polen
In Polen bedroeg de varkensstapel in december 2020 11,7 miljoen eenheden, dat is 4,6 procent meer dan in december 2019. De kudde opfokvarkens met een gewicht van 50 kg en meer nam toe met 7,6 procent.
In Polen bedroeg de slachting van industriële varkens (in levend gewicht) volgens voorlopige gegevens van het Centraal Bureau Statistiek in het eerste kwartaal van 2021 690 duizend ton en was acht procent hoger dan vorig jaar. De ontwikkeling van de binnenlandse varkensproductie in 2021 hangen onder meer af van de epidemische situatie in Polen en Europa, de mate van verspreiding van het AVP-virus en de winstgevendheid van de veehouderij, die is bepaald door de verhouding tussen de aankoopprijs van varkens en de prijs van rogge of gerst, evenals de verhouding van de aankoopprijs van een big tot de prijs van een vleesvarken.
In het eerste kwartaal van 2021 zijn de prijzen van levende varkens van de opfok verbeterd ten opzichte van januari 2021. Door de toename van het aantal varkens zal de productie van levende varkens in de eerste helft van 2021 stijgen. Het productieniveau in de tweede helft van het jaar zal echter worden beïnvloed door de prijssituatie op de voermarkt en de vraag naar varkensvlees.
AVP in Duitsland
Ondanks de ontdekking van AVP-uitbraken bij varkens in Duitsland, de grootste varkensvleesexporteur van de EU, met onmiddellijke invoerbeperkingen van belangrijke partners (China, Zuid-Korea en Japan), blijft de EU-uitvoer naar derde landen hoog. Het onvermogen om varkensvlees uit Duitsland naar de Aziatische markt te exporteren, werd gebruikt door andere lidstaten, voornamelijk Spanje, Denemarken en Nederland.
Exporteren
In de periode januari-maart 2021 is 1.602.000 ton aan varkensvleesproducten (in karkasequivalent) vanuit de EU-27 geëxporteerd naar derde landen. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar. Net als in voorgaande jaren ging het grootste volume van dit assortiment (955 duizend ton) naar de Chinese markt.
Varkensvleesproducten zijn ook geëxporteerd naar; de Filippijnen (96 duizend ton), Japan (78 duizend ton), Hong Kong (75 duizend ton) en Zuid-Korea (52 duizend ton). In de eerste drie maanden van 2021 importeerden de EU 11,3 duizend ton varkensvleesproducten. Dat is elf procent meer dan vorig jaar. Varkensvlees wordt voornamelijk vanuit Zwitserland en Noorwegen naar de EU geïmporteerd.
In het eerste kwartaal van 2021 was Polen qua volume de zesde exporteur van varkensvleesproducten buiten het douanegebied van de EU. Een groot deel (ongeveer 60 procent) van het varkensvleesassortiment is verkocht aan landen van de Europese Unie. In de eerste drie maanden van 2021 is 174.000 ton verwerkt varkensvlees en dierlijke vetten (in karkasequivalent) geëxporteerd uit Polen. Dat is vier procent meer dan in dezelfde periode van 2020.
De inkomsten uit de buitenlandse verkoop van varkensvleesassortiment bedroegen bijna EUR 375 miljoen. Dat is elf procent minder dan een jaar geleden. Dit is als gevolg van aanzienlijk lagere transactieprijzen van varkensvlees ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.
Bron: Agroberichten Buitenland