Water is een kostbare grondstof voor varkenshouders. Tachtig procent van het water in bedrijven wordt gebruikt door de dieren zelf. Het overige water wordt voornamelijk ingezet voor schoonmaak en koeling. Vleesvarkens vormen de grootste verbruikers op het varkensbedrijf. Zij consumeren zestig tot 65 procent van al het water in de stallen.
Patronen
Toch is er nog niet veel bekend over de patronen van watergebruik gedurende de dag bij verschillende groepen vleesvarkens. De bestaande studies verschillen te veel qua opzet om een eenduidige conclusie te trekken. Onderzoekers van de University of Melbourne in de Australische staat Victoria zetten daarom een studie op die meer duidelijkheid zou kunnen brengen. Ze zochten uit welke patronen op vlak van watergebruik verschillende groepen dieren vertonen gedurende de dag. Verder wilden ze nagaan of er een link is tussen bepaalde patronen en het lichaamsgewicht van de dieren.
Watermeters
De wetenschappers verzamelden gegevens van watermeters in vijf varkensstallen. Er werden verschillende groepen dieren gemonitord. Sommige groepen bestonden uit jonge gespeende varkens, andere dan weer uit vleesvarkens die bijna klaar waren voor de slacht. Het watergebruik werd bijgehouden voor een periode van 21 tot 48 dagen. Bij de analyse van de gegevens zochten de wetenschappers naar verbanden tussen het tijdstip op de dag en het waterverbruik. Verder zochten ze naar een link met het lichaamsgewicht.
Conclusie
In het algemeen dronken de dieren het meeste water in de vroege tot late namiddag. Er waren echter veel verschillen tussen groepen onderling. Verder veranderden de patronen wanneer de dieren zwaarder werden. De conclusie luidt dat je, op basis van de resultaten van één groep, geen voorspellingen kan maken over de patronen in watergebruik bij andere groepen vleesvarkens. Voor varkenshouders heeft dit vooral gevolgen op vlak van de toevoeging van additieven, antimicrobiële middelen of medicijnen aan het drinkwater. Doordat de bedrijfsleiders geen accurate voorspellingen kunnen maken, is het moeilijker om in te schatten op welk tijdstip van de dag ze de producten het best aan het water toevoegen.
Tekst: Maarten Ceyssens
Beeld: Ruben Lijzenga