De huisvesting van vleesvarkens in grote groepen biedt mogelijkheden om het technisch en financieel resultaat te verbeteren. Daarmee kunnen een beter resultaat en een positief imago hand in hand gaan.
Dat stelt Nedap op basis van de eerste ervaringen met Nedap Sorteren Vleesvarkens. Met dit concept is het mogelijk vleesvarkens in grote groepen van enkele honderden dieren te houden en toch op basis van gewicht en sexe te sturen en te voeren.
Individuele dierherkenning
Vleesvarkenshouder Toon Classens uit Veulen koos als één van de eerste varkenshouders in Nederland voor het systeem. “Ik hoop hiermee een structurele verbetering van de technische resultaten te bereiken. Het technisch resultaat van de vleesvarkenshouderij staat al jaren vrijwel stil en een individuele benadering van de dieren kan dit verbeteren.” Vleesvarkenshouders gaan in hun bedrijfsvoering uit van het gemiddelde varken. Informatie van individuele dieren is vaak niet beschikbaar, terwijl daarmee zowel technisch als financieel voordeel te behalen is.
Technische voordelen
De basis van het systeem is individuele dieridentificatie op basis van radiogolven (RFID). Het sorteersysteem van Nedap herkent de individuele varkens en verzamelt 24/7 nauwkeurige informatie over de gewichtsontwikkeling en de activiteit van de dieren. “Op basis van de groei en de sekse van het dier wordt het varken automatisch naar de juiste voersoort geleid. Ook bij huisvesting in grote groepen, kan de varkenshouder zo verschillende voersoorten voeren”, legt Gerard Weijers van Nedap uit. “Dit zorgt voor een betere voederconversie, groei en vleeskwaliteit. Bovendien brengt het systeem het volgen van varkens van geboorte tot slacht binnen handbereik. Als alle partners in de keten over de juiste data beschikken, kan de sector grote stappen op het gebied van genetische selectie, voersamenstelling en gezondheid zetten.”
Financiële voordelen
Wanneer een varken slachtrijp is, wordt het automatisch gesepareerd waardoor het mogelijk is om veel meer dieren binnen de gewichtsgrenzen van de slachterij af te leveren. Dit levert direct financieel voordeel op, bevestigt ook de Duitse varkenshouder Christoph Wennekamp: “Eerder selecteerde ik vooral op gevoel en dat leverde nog wel eens een korting van de slachterij op. Nu kan ik op precies 120 kilogram afleveren en ontvang ik netto de hoogste opbrengst.”
Imago
Het verbeteren van het imago van de sector is een belangrijke uitdaging voor de varkenshouderij. Het huisvesten van varkens in grote, sociale groepen draagt positief bij aan de kwaliteit van leven van het varken en bovendien aan de beeldvorming. “Voor mezelf, maar zeker ook naar de buitenwereld toe, is dit gewoon een mooie manier van varkens houden”, vindt Classens. “In de toekomst wordt dat steeds belangrijker en dat wil ik voor zijn.” Bovendien brengt de huisvesting rust in de groep. “Ze kunnen in de grote ruimte hun eigen plekje opzoeken, dat geeft rust. Ik ben ervan overtuigd dat de varkens door minder stress gezonder zijn en ook beter groeien”, aldus Wennekamp.