De varkenssector zal duurzamer gaan produceren met oog voor dierenwelzijn en milieu. Om daarmee in te spelen op de veranderende wensen van samenleving en consument. Door opkoopregelingen is de varkenssector de afgelopen jaren gekrompen. Ook komende jaren zal deze tendens doorgaan. Ambitie is klimaatneutraliteit in 2030. Welke trends zijn er in de verduurzaming van de varkenshouderij?
Verduurzaming van voeding loopt al jaren. Een varken is het ‘ultieme kringloopdier’. Veel bijproducten uit de voedingsindustrie vinden hun weg naar de varkenshouders en die vervangen een deel van het droge mengvoer. Hetzelfde geldt voor restproducten van de akkerbouw. De diervoederindustrie gebruikt alleen soja en palmolie van duurzame teelt. Ook zijn er voorbeelden uit de industriële bakkerijen die retourbrood als restproduct bestemmen voor veevoer.
Duurzame stallen zorgen voor lagere stikstof- en ammoniakuitstoot
De komst van duurzame stallen had positieve gevolgen voor de uitstoot van stikstof en ammoniak. Sinds 2000 daalde de ammoniakemissie met 80 procent. De stikstofuitscheiding van de sector kwam in 2023 uit op 85,2 mio kg en de fosfaatuitscheiding op 33,1 mio kg en ligt daarmee onder de productieplafonds van 99,1 mio kg stikstof en 39,7 mio kg fosfaat.
Concepten en keurmerken zorgen voor verduurzaming varkenshouderij
Alle varkenshouders nemen deel aan het Ketenbreed Kwaliteits Systeem Holland Varken (2 varianten), die garanties geven voor productveiligheid en diergezondheid. Het keurmerk Beter Leven geeft inzicht in het niveau van dierenwelzijn. Het garandeert meer leefruimte, afleidingsmateriaal en meer mogelijkheden voor natuurlijk gedrag. De Foodretail heeft zich gecommitteerd aan het programma ‘Het Varken van Morgen’ dat vergelijkbaar is met Beter Leven 1Ster.
Jaarlijks worden nu 5 miljoen varkens onder dit ‘combikeurmerk’ geproduceerd (= 20 %). Enkele bedrijven hebben het label Scharrel (2 sterren). De biologische sector (3 sterren) kenmerkt zich door een lichte groei. Naast dit keurmerk zijn er andere concepten in de markt zoals Livar, Frivar, Zonvarken en Krullvarken.
Verbetering van dierenwelzijn
Ook in de varkensketen is brede aandacht voor verbetering van dierenwelzijn. Het vervoeren en verwerken van dieren gebeurt in ons land volgens zeer strenge regels. In mei 2021 is de Code voor dierenwelzijn op de slachterij geïmplementeerd en zal onderdeel worden van de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) gedragscode.
Bron: ING