De af boerderijprijs en industrieprijs zijn duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling, namelijk van 100 naar 128 punten (index af-boerderijprijzen) en van 101 punten naar 116 punten (index van producentenprijzen). Deze stijging lijkt vooral een correctie in een turbulente markt. De consumenten varkensprijs staat in maart onveranderd op 113 punten, evenals in de eerste twee maanden van het jaar.
Prijsontwikkelingen varkensmarkt
De af-boerderijprijs en industrieprijs zijn wel duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling; het lijkt vooral een correctie in een turbulente markt. De varkensmarkt in West-Europa was het afgelopen jaar overvoerd door tegenvallende slachtcapaciteit en afzetmogelijkheden. Dat leidde tot een overschot aan slachtrijpe varkens; dat overschot is intussen weggewerkt. Door een krimp in aantal varkens in Nederland en Duitsland is het aanbod aan slachtvarkens iets lager dan voorheen, wat de markt ontlast.
De sterk toegenomen productie vanuit Spanje wordt tot nu toe volledig op derde markten afgezet. Het is de vraag wat de Spaanse sector gaat doen, nu de afzet naar China begint terug te lopen. De varkensprijs in China is de laatste tijd scherp gedaald, wat een indicatie is voor voorzichtig herstel van de binnenlandse productie. Naar verwachting zal het nog wel jaren duren voor de productie stabiel is. Binnen de EU is de seizoensmatige vraag naar varkensvlees inmiddels aan het stijgen, als gevolg van heropening van de horeca en barbecue-weer. Naar verwachting zullen de API en PPI de komende maanden verder stijgen.
Consumentenprijs
De consumentenprijs voor varkensvlees bedroeg in maart 113 punten en is daarmee niet gewijzigd ten opzichte van de maanden ervoor. Dat is een duidelijk lager niveau dan een jaar ervoor, toen de index bijna het hele jaar op een niveau van circa 118 punten stond. Dat hoge niveau hing samen met de hoog geprijsde wereldmarkt voor varkensvlees. Het prijsniveau op de wereldmarkt is intussen gedaald, vooral onder invloed van teruglopende Chinese vraag.
Bron: Agrimatie