Bij de zoektocht naar duurzame eiwitten ligt de focus vaak op plantaardige eiwitten. Maar 95% van de Nederlanders eet nog steeds vlees. Daarom is het belangrijk om vleesconsumptie en -productie duurzamer te maken. Onderzoekers van Hogeschool van Hall Larenstein (VHL) keken naar de verduurzaming van de vleesketen vanuit het perspectief van de boer. Ook zetten ze op een rij wat belangrijk is voor systeemverandering, waarbij alle partijen een rol hebben.
Dierzaam onderzoek
Het project sluit aan op het project ‘dierzaam’ dat eind 2021 begon. ‘Dierzaam’ onderzocht hoe consumenten kunnen worden verleid om duurzaam vlees te kopen. Onderzoekers van Hogeschool Utrecht (HU) werkten samen met kennisinstellingen, marketing- en communicatiebureaus, producenten van duurzaam vlees en de dierenbescherming om marketingstrategieën te ontwikkelen.
Alleen inzicht in consumentengedrag is niet genoeg. Producenten en verkopers moeten inspelen op de behoeften van de consument. Onderzoekers van VHL bestudeerden literatuur en voorbeelden om te begrijpen hoe boeren hierbij een rol kunnen spelen. In het whitepaper ‘Transitie naar een duurzame vleesketen’ zetten zij op een rij wat belangrijk is voor systeemverandering, waarbij alle partijen een rol hebben.
Rol van boeren in duurzame vleesketen
Naast de eisen en definitie van duurzaam vlees is vooral de relatie tussen boeren en andere partijen belangrijk. Volgens de onderzoekers is communicatie tussen boeren en consumenten cruciaal, omdat consumenten verantwoordelijkheid zoeken bij boeren. Supermarkten en slagers kunnen bijdragen door een duurzamer assortiment aan te bieden en beter inzicht in de keten te geven.
De overheid heeft ook een rol, vooral in het ontwikkelen van een financieel duurzaam landbouwsysteem.
Bron: Groen Kennisnet