MS Schippers opende in september 2015 de deuren van haar proefstal De Raamloop waarin het bedrijf de voordelen van het zelf ontwikkelde Hy-Care concept laat zien in een vleesvarkensstal. Mark Schippers, mede-eigenaar van het gelijknamige bedrijf: “Dat we de 1000e bezoeker mogen ontvangen amper een half jaar na de opening hadden we van te voren niet bedacht. Het geeft aan dat er grote interesse is onder de huidige varkenshouders om het dierenwelzijn te verbeteren.”
Frank van den Berg uit Ravenstein is blij verrast dat hij ontvangen is als 1000e bezoeker. Zelf varkenshouder met vleesvarkens en zeugen op een meerdere locaties waar het de varkens niks tekort komt. “Maar je ziet hier dat met simpele ingrepen het altijd beter kan”.
Uit alle windstreken interesse
Op dit moment heeft de hele Europese varkensmarkt het moeilijk “dat zien we ook terug in de herkomst van de bezoekers, we ontvangen mensen uit alle windstreken” vertelt Pim Peters, projectleider Hy-Care. Waar varkenshouders vaak gezien worden als stug en niet open voor verandering, zie je dat onder druk alles vloeibaar wordt. Bezoekers gaan geinspireerd naar huis en regelmatig nemen ze delen van het concept over. Geregeld komt er een varkenshouder langs die na een rondleiding een hele stal op het concept overzet.
Morgen toe te passen op ieder bedrijf
“Dat is ook een van de grootste voordelen van dit concept, het is toegepast in een reguliere varkensstal en iedere varkenshouder kan hier morgen al mee aan de slag in zijn eigen stallen. Er zijn geen grote investeringen of verbouwingen nodig” aldus Mark.
Binnen het Hy-Care concept wordt de nadruk gelegd op een gezonde leefomgeving voor boer en dier wat tevens het dierenwelzijn flink ten goede komt.
Vier belangrijke pijlers
Het concept is gebouwd met een hygiënefocus rondom 4 belangrijke pijlers. Het drinkwater wordt geoptimaliseerd; dieren worden voorzien van schoon en aangezuurd water, oppervlaktes zijn gedicht met coating; bacteriën krijgen geen kans om zich te nestelen in het poreuze beton, ongedierte wordt actief bestreden en na iedere ronde wordt er een intensief schoonmaakprotocol afgewerkt. Dit brengt het aantal kiemen terug van 50.000.000 p/cm2 naar onder de 500. Een aantal dat in de voedselverwerkingindustrie heel normaal is, maar bij veehouders (nog) niet. Op deze manier kunnen varkens al hun energie richten op presteren en hoeven ze geen ziektes af te vechten.