Afgelopen week publiceerde de NVWA de inspectieresultaten 2023 voor de varkenshouderij. De NVWA voerde 85 onaangekondigde inspecties uit die gericht waren op het welzijn van varkens. Het ging om 68 inspecties bij varkenshouders en 17 bij hobbyhouders. Daarnaast werden 60 herinspecties uitgevoerd.
Focus op hokverrijking en alarmplan
De NVWA focust de laatste jaren op hokverrijking. Hokverrijking moet voldoen aan 9 eigenschappen: eetbaar, kauwbaar, wroetbaar, afbreekbaar, vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar, schoon en veilig. De eigenschappen die het vaakst ontbreken zijn wroetbaar en eetbaar. Hokverrijking dat aan deze eigenschappen voldoet zijn bijvoorbeeld luzerne, hooi (in ruif) of CCM. Deze hokverrijking moet in combinatie worden toegepast met hokverrijking die 24 uur per dag beschikbaar is, bijvoorbeeld een (bereikbare) ketting. Ongeveer de helft van de bedrijven voldeed aan alle 9 hokverrijkingseisen en na herinspectie had 90% alles op orde.
Hoge boetes
Wanneer de hokverrijking niet in orde is, levert dit al snel een boete op van 1.500 euro. Lees meer over hokverrijking NVWA. Wageningen UR heeft voorbeelden van hokverrijking en eigenschappen gebundeld in een folder.
Aanwezigheid alarmplan
Bij meer bedrijven ontbrak een alarmplan. Deze is verplicht sinds 1 juli 2023. De regels voor alarmsystemen vindt u op de website van RVO.
NVWA gaat meer bedrijven bezoeken
Komende maanden zal de NVWA nog een aantal bedrijven bezoeken voor haar ‘naleefmeting’.
Risicogerichte benadering
De NVWA wil meer risicogericht inspecteren om zo de effectiviteit van haar toezicht te verbeteren. Hierbij worden bedrijven geselecteerd waar een verhoogde kans is op een overtreding. POV is voorstander van een risicogerichte benadering waarbij de enkeling die de sector schaadt, wordt aangepakt. En de overgrote meerderheid van goedwillende varkenshouders ongemoeid zijn werk kan doen.
POV vraagt zich af hoe de bedrijven geselecteerd worden door de NVWA. POV gaat hierover in gesprek met de NVWA.
Bron: POV
Beeld: Ter illustratie