Het Europees Parlement heeft onlangs een voorstel aangenomen waarmee er binnen de hele Europese Unie strengere voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van antibiotica bij dieren. Sinds 2011 is medicinaal voer in Nederland verboden, maar nog lang niet in alle landen van de EU is dit het geval. Wellicht komt daar nu verandering in.
Niet dat we het in Nederland momenteel slecht doen, in een brief van staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer noemde hij de huidige cijfers; waren we in 2009 nog het slechtste jongetje van de klas, we behoren nu tot de koplopers van Europa. Dit door een daling van ruim 60% in ons antibioticagebruik. Europabreed zit men gemiddeld op ruim 1,5x Nederlands gebruik. Wanneer we uitsluitend naar landen met een grote varkenspopulatie kijken, dan wordt er om ons heen meer dan 2x zoveel antibiotica gebruikt. Spanje voert de lijst aan; 4,5x zoveel antibiotica per varken t.o.v. Nederland.
Oplossing niet ver weg
Echter, we zijn er nog niet. Mark Schippers, eigenaar van MS Schippers stelt: “ons Hy-Care concept is morgen door iedere boer te implementeren en levert op dit moment 90% reductie tov het Nederlands gemiddelde in antibioticagebruik!”. Dit is een grote stap in de juiste richting en is het begin van een oplossing voor het wereldwijde probleem.
Van preventief naar curatief
Een van de belangrijkste uitgangspunten van Hy-Care is een verandering in denkwijze; van curatieve gezondheidszorg met infecties naar preventieve gezondheidsmanagement zonder infecties. “Het volledig uitbannen van antibiotica ligt voorlopig niet in het verschiet, maar”, zo zegt Mart Smolders divisiemanager MS Schippers: “We voeden onze kinderen toch ook op in een schone omgeving, met schoon drinkwater? Als we dit soort basishygiëne ook bij onze dieren toepassen, dan zie je al drastische verschillen”.
Geen grote investering
Wie denkt dat deze oplossingen duur zijn komt bedrogen uit. Schippers rekent voor dat zij momenteel in hun eigen proefstallen een extra rendement halen van ruim 28,- euro extra per vleesvarkensplaats per jaar. Wel vereist het een verandering in de normale werkwijze, er wordt onder andere intensiever schoon gemaakt na iedere ronde.
Momenteel leiden zij veel geinteresseerde boeren rond in hun stallen, zowel nationaal als internationaal is er veel belangstelling. “Het is een kwestie van tijd voordat dit de standaard is in Nederland” zegt Pim Peters projectleider Hy-Care “maar we zijn nog niet uitontwikkeld, er liggen hele mooie innovaties op de stapel!”
Bron: MS Schippers