Terwijl de Nederlandse economie door het coronavirus op veel vlakken tot stilstand komt, ontwikkelt de Stal van de Toekomst zich onvermoeibaar door. Er wordt hard gewerkt aan de optimalisatie van materiaalkwaliteit, aansturing en de kleine details die grote invloed hebben op de uitstoot van schadelijke stoffen.
Door de continue metingen met eigen sensoren en de periodieke metingen van Wageningen University & Research weet de Stal van de Toekomst precies waar ze staan en wat ze kunnen bereiken. Zo hopen ze na de zomer officieel bekend te maken dat ze met de Stal van de Toekomst bij de vleesvarkens, de biggen en in de kraamstal de gewenste reductie van 85 procent op ammoniak en 65 procent op geur behalen.
Wat is er de afgelopen maanden bereikt
- Bij de vleesvarkens en de biggen meten we in de Stal van de Toekomst een reductie van 70 tot 85 procent op ammoniakuitstoot.
- Er is een leaflet beschikbaar van de Stal van de Toekomst voor vleesvarkens en gespeende biggen. De tijdelijke factoren passen binnen de landelijke regelgeving, waaronder de emissiearme huisvesting.
- Er zijn drie proeflocaties omgebouwd naar dagontmesting.
Wat wordt er op korte termijn verwacht
- We starten met meten op de drie gerealiseerde proeflocaties.
- Na de zomer hopen we officieel bekend te maken dat we met de Stal van de Toekomst bij de vleesvarkens en de biggen de gewenste reductie van 85 procent op ammoniak en 65 procent op geur behalen. Dat bereiken we door optimalisatie van de spoelcurve, waardoor mest daadwerkelijk dagelijks uit alle afdelingen kan worden gehaald.
- We hopen na de zomer ook bekend te maken dat we dezelfde reducties behalen in de kraamstal. Dat bereiken we door het fysieke systeem van aflaat en afsluiters te verbeteren.
Meer informatie
Benieuwd hoe we dat bereiken? En of we hiermee aan de Brabantse normen binnen het natuurbesluit voldoen? Je leest het op stalvandetoekomst.nl of duurzaamvarkensvlees.nl
Bron: KDV