Na een lichte daling van de varkensvleesproductie in 2017, verwacht de Rabobank dat de EU-productie in 2018 een nieuw recordniveau zal bereiken van circa 24 miljoen ton. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2017. De Europese uitvoer van varkensvlees laat de eerste maanden van het jaar een dalende lijn zien.
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China voegt een extra onzekerheid toe aan de EU-exportperspectieven. Deze situatie spiegelt ook door op de varkensprijs, die waarschijnlijk een sterkere volatiliteit zal laten zien, zoekend naar een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod.
Totaal aantal zeugen gegroeid
De totale EU28-varkensstapel is in 2017 met 2% gestegen tot 150 miljoen dieren (decembertelling). Het totale aantal zeugen liet een stijging van 1,4% zien, tot 12,2 miljoen. Niet alle landen laten een groei zien.
- Duitsland werd voor het derde achtereenvolgende jaar geconfronteerd met een vermindering van het aantal zeugen. Door betere technische resultaten in de varkenshouderij en de biggeninvoer bleef het aantal slachtingen in Duitsland op een stabiel niveau.
- In Spanje nam het aantal zeugen toe, maar vlakte de groeisnelheid af.
- In Polen nam de zeugenstapel met bijna 6% toe. Deze toename kan worden verklaard door de goede winstgevendheid van de varkenshouderij in 2016 en 2017. De Rabobank verwacht dat deze ontwikkeling in Polen niet structureel is, omdat er bijvoorbeeld geen investeringen in de zeugenhouderij plaatsvinden.
- Het hogere aantal zeugen in Denemarken (+1,9%) en Nederland (+4,6%) duidt op een hogere biggenproductie in 2018, waarvan het grootste deel hoogstwaarschijnlijk zal worden getransporteerd naar Duitsland, België, Polen en in mindere mate naar Italië. De laatste maanden liet biggenexport van Nederland naar Spanje weer een opleving zien (zie Figuur 1).
De Rabobank verwacht dat door de groei van de zeugenstapel in 2017 de vleesproductie de komende maanden weer gaat stijgen. In de eerste helft van het jaar tussen de 1,5% en 2%. In de tweede helft van het jaar verwacht de Rabobank dat de productie ruim 2% toeneemt ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Op basis van de huidige marktinzichten is de verwachting dat 2018 een gemiddeld voerwinstjaar wordt voor de vleesvarkens en een licht bovengemiddeld voerwinstjaar voor de fokzeugen.
In 2017 bereikte het aantal slachtingen in Nederland 13,1 miljoen dieren, een daling van 1,5% ten opzichte van 2016. Door het hogere slachtgewicht heeft de productie hetzelfde niveau gehouden, namelijk 1,45 miljoen ton.
EU-verbruik blijft gemiddeld gezien stabiel
De individuele consumptiedaling, vooral geobserveerd in de westerse landen, wordt gecompenseerd door de totale bevolkingsgroei. Oost-Europese lidstaten, maar ook Spanje en Italië tonen wat optimisme dankzij de aantrekkende economische situatie. De hoge consumentenprijzen voor rundvlees zorgen voor een verschuiving van de vraag, naar voornamelijk pluimveevlees.
Moeilijke start internationale vleeshandel begin 2018
In 2017 bereikte de EU-uitvoer 3,7 miljoen ton vlees, vleeswaren en bijproducten. Dit is 8% minder dan in 2016. EU-exporteurs zijn voor 37% afhankelijk van de Chinese vraag. De eerste vijf bestemmingen, allen in Azië (China, Japan, Zuid Korea, Hong Kong en de Filippijnen), zijn verantwoordelijk voor 75% van de EU-export. Ongeveer de helft van de producten bestaat uit bijproducten. Tijdens het eerste kwartaal van 2018 bleef de EU-uitvoer naar China dalen. Belangrijke exportlanden zoals Japan en Zuid-Korea hebben dit in volume niet goedgemaakt.