Maagwandbeschadigen zijn een veelvoorkomend euvel bij zeugen en vleesvarkens wanneer zij bij slachterijen worden aangevoerd. Wakker Dier wilt dit tegengaan met regelgeving die het zou moeten verplichten om varkens te voeren met vezelrijke voeding. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ziet echter geen reden om regelgeving op te stellen: "Vezelrijke voeding is geen waarborg tegen maagwandproblemen bij varkens."
Foto: Minister Carola Schouten, rechts op foto © Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De minister schrijft dat maagwandbeschadigingen, van verschillende ernst en omvang, veelvuldig voorkomen bij zeugen en vleesvarkens: "De factoren die geassocieerd zijn met het voorkomen van maagwandbeschadigingen zijn divers: zowel de samenstelling van het voer (het vezelgehalte zoals u in uw brief aangeeft) als de maalfijnheid van het voer, het voorkomen van stress, infectieziekten en mogelijk ook een maagbacterie worden door onderzoekers genoemd als risicofactoren. Veel van deze factoren hangen samen met de verzorging van het varken, waar de individuele varkenshouder verantwoordelijkheid voor draagt.
Ook het verstrekken van gezond voer is zijn/haar verantwoordelijkheid (zoals vastgelegd in het Besluit houders van dieren). De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft aangegeven dat zij het signaal van Wakker Dier serieus nemen en het onderwerp binnen de varkenssector actief willen oppakken."
Meer inzicht in problemen
De minister vervolgt: "Het is van belang dat we elke vorm van pijn bij dieren zoveel als mogelijk voorkomen. Ik ben dan ook blij dat de sector op dit moment kijkt naar de mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in de problemen van maagwandbeschadigingen bij varkens, zodat het gezondheids- en welzijnsaspect beter inzichtelijk wordt gemaakt en op basis van de uitkomsten daarvan tot een gerichte aanpak te kunnen komen. Ik zal over de voortgang en de uitkomsten van dat onderzoek met de POV in gesprek gaan."
Geen regelgeving
"Aangezien maagwandbeschadigingen bij het varken verschillende oorzaken kunnen hebben, de verantwoordelijkheid voor goede voeding primair bij de varkenshouder ligt en het feit dat een verplichting tot vezelrijke voeding geen waarborg is dat het probleem verholpen zal zijn, zie ik geen reden om over te gaan tot het opstellen van regelgeving", zo besluit de minister in haar brief.