In november 2024 stond de consumentenprijsindex op 125 punten, gelijk aan september. De industrieprijs en af-boerderijprijs daalden met respectievelijk 10% (van 146 naar 131 punten) en 4% (van 129 naar 124 punten.
![chart](https://www.varkensbedrijf.nl/content/uploads/sites/14/2025/01/chart-1.png)
Prijsontwikkeling
In november 2024 is de consumentenprijs gelijk aan die in september. De consumentenprijsindex komt uit op 125 punten. Deze schommelt wel iets, maar heeft niet meer de stijgende tendens die begon na de inval in Oekraïne in februari 2022. De industrieprijs en af-boerderijprijs laten een duidelijke daling zien, waarbij de industrieprijs met 10% daalde van 146 naar 131 punten. De af-boerderijprijs daalde met 4% van 129 naar 124 punten. In de regel volgen de af-boerderijprijs de industrieprijs elkaar. De reden dat de af-boerderijprijs minder daalde dan de industrieprijs, is dat de getoonde industrieprijs betrekking heeft op afzet van de industrie in het binnenland. Echter, de industrieprijs is voor afzet naar het buitenland in diezelfde periode met 6% gedaald. Daarom is de af-boerderijprijs minder sterk gedaald dan de getoonde industrieprijs.
De prijsdalingen in november kunnen worden verklaard door een combinatie van factoren. Allereerst blijft er sterke concurrentie op de wereldmarkt. De verminderde vraag naar varkensvlees vanuit China, samen met een wereldwijd ruim aanbod, drukt de prijzen in alle schakels van de keten. Daarnaast past de daling van de industrieprijs in het seizoenspatroon, waarbij prijzen in de herfst en wintermaanden seizoensmatig lager liggen dan in de lente en zomer. Toch liggen de prijzen in november 2024 voor de industrie en af boerderij lager dan in dezelfde maand in 2023, wat de rentabiliteit in de hele keten drukt.
Op Europees niveau blijft de varkensmarkt redelijk in balans, maar de verwachte krimp van het varkensaanbod in 2025, deels door landelijke beëindigingsregelingen in Nederland, zal pas op langere termijn effect hebben. Voor nu zorgen de ruime marktomstandigheden en de lagere seizoensvraag ervoor dat de prijzen blijven dalen. Naar verwachting kan een dalend aanbod in het voorjaar van 2025 kan prijzen verbeteren, maar de recente uitbraak van mond-en-klauwzeer in Duitsland kan dit tenietdoen. Duitsland ondervindt daardoor beperkingen in de export van dierlijke producten op de wereldmarkt en moet daarom meer varkensvlees op de Europese markt afzetten. Het gecombineerde effect hiervan op de industrieprijs en af-boerderijprijs in Nederland is nog niet goed in te schatten.
Bron: Agrimatie