Griep is in de Europese varkenshouderij een veel voorkomend probleem. Veelal begint het al in de kraamstal. Voorkomen van verspreiding is belangrijk. De basisregels uit de coronacrisis kunnen hierbij helpen. Vaccinatie kan problemen voorkomen of de griep bij varkens de kop indrukken.
Griep bij varkens aanpakken
“Griep is een lastig aan te pakken virus, vooral omdat het hard muteert en recombineert. Er bestaan veel subtypen en algemene immuniteit is niet mogelijk. Binnen een bedrijf heersen vaak verschillende varianten. Dit maakt een goede aanpak lastig. Daarom is voorkomen van verspreiding extra belangrijk”, vertelde varkensdierenarts Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim op een bijeenkomst van Agrivaknet begin februari.
“Griep verspreidt zich vanuit de luchtwegen via varkens, mensen en lucht. Vaak krijgen varkens griep van de mens. In sommige landen is daarom een griepprik verplicht voor medewerkers van varkensbedrijven”, legt Steenaert uit. “Om verspreiding van griep te voorkomen helpen de basisregels die we kennen vanuit de coronacrisis: handen wassen, afstand houden en testen.”
Snelle mutaties maken vaccinaties uitdagend
Het feit dat griep snel muteert en recombineert maakt vaccineren een uitdaging. “Het is schieten op een heen en weer lopende haas”, vergelijkt Steenaert. “Maar ik raad het wel aan. Vaccinatie helpt ziekteverschijnselen en de hoeveelheid virus in de longen verminderen. Daardoor verminder je het risico op verspreiding. Bedenk wel van tevoren wat je met vaccinatie wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld de gelten beschermen bij introductie, zeugen beschermen of wil je antistoffen in de biest hebben? Het is moeilijk om op bedrijfsniveau van griep af te komen. Preventie en gerichte vaccinatiestrategie kunnen helpen om veel schade te voorkomen.”
Tekst: Gerben Hofman