De prijs van varkensvlees in de winkel ligt al een aantal maanden vrij stabiel rond 120 punten. De industrieprijs en af-boerderijprijs zijn in de laatste maanden gedaald, met respectievelijk 3 en 2%.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs schommelt de laatste maanden rond 120 punten. In december tikte deze de 121 punten aan, wat samenhangt met het seizoenspatroon: rond de feestdagen liggen de prijzen in de regel enkele punten dan in de rest van het jaar. De index in januari 2024 lag op 120 punten, 5% hoger dan een jaar ervoor (januari 2023). De stijgende lijn die rond het begin van de oorlog in Oekraïne was ingezet, is daarmee gestabiliseerd.
De industrieprijs en af-boerderijprijs vertoonden het laatste halfjaar juist een dalend patroon, en kwamen van de piek van 161 in juli 2023 op 141 punten (industrieprijs), en van 163 in juli 2023 op 135 punten (af-boerderijprijs). Deze trend wijkt dus af van die van de retailprijs voor varkensvlees, maar dat de retailprijs een eigen dynamiek heeft, is een gegeven.
De industrie- en af-boerderijprijzen zijn sinds de zomer van 2023 dalende. In de Europese Unie is de totale productie van varkensvlees de afgelopen twee jaren gedaald, onder druk van hoge voerprijzen, uitbraken van Afrikaanse varkenspest en toenemende welzijnseisen. Er lijkt echter een stabilisatie plaats te vinden van de productie, waardoor de prijsdruk afneemt. Bovendien zijn voerprijzen al sinds het hoogtepunt in de zomer van 2022 met 25% gedaald; ook het laatste halfjaar zijn deze nog circa 6% lager geworden. Dat biedt ruimte voor lagere af-boerderijprijzen, terwijl boereninkomens hiermee niet direct onder druk komen te staan. Gezien de ontwikkelingen op de Europese varkensmarkt lijkt er de komende maanden een redelijk stabiele situatie te zijn. Onder druk van gunstige prijzen zal de Europese varkensproductie naar verwachting toenemen, wat echter de komende paar jaren kan leiden tot prijsdruk.
Bron: Agrimatie